Cine este preotul din Blaj, care și – a pierdut viața în accidentul feroviar

0

Preotul Vasile Benchea, și – a pierdut viața, luni seară, după ce a fost lovit mortal, de un tren de marfă, în zona Gării din Municipiul Blaj.

Preotul oficia servicii religioase, chiar în biserica din apropierea gării, unde preotul și – a pierdut viața.

În satul Lupu, un sat cu ulițele pline de tină din apropierea municipiul Blaj, s-a născut la data de 24 februarie 1959 vrednicul de pomenire preotul Vasile Benchea, cel mai tânăr vlăstar din părinții binecredincioși: Gheorghe și Rozalia Benchea. Dumnezeu a binecuvântat familia cu șapte copii: Gheorghe, Paraschiva, Ilarie, Maria, Ana, Ioan și Vasile.

Dintre aceștia, toți cei patru frați sunt slujitori vrednici ai Sfântului Altar: părintele Gheorghe a slujit 20 de ani în administrația bisericească, mai întâi protopop al Protopopiatului Câmpeni, apoi inspector eparhial în cadrul Episcopiei ortodoxe de Alba Iulia. Părintele Ilarie a slujit timp de 20 de ani ca preot în parohiile Blaj – Izvoarele și Blaj III (Casa Domnului), protopop și inspector eparhial în municipiul Blaj; din anul 1994 a slujit la biserica „Antonie cel Mare” din Sibiu, fiind vicar mitropolitan, în perioada 2006-2019.

Părintele Ioan a slujit 12 ani în parohia Teiuș I, iar din anul 1996 slujește împreună cu fratele său Gheorghe la biserica cu hramul „Cuvioasa Parascheva” din Alba Iulia, fiind pedagog la Seminarul Teologic vreme de 18 ani (1998-2016).

Părintele Vasile a efectuat studiile primare și gimnaziale în satul natal Lupu. De mic copil a avut vocație pentru slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui, urmând cursurile Seminarului Teologic Ortodox Român din Cluj-Napoca în perioada anilor 1975-1980. După efectuarea stagiului militar, între anii 1980-1981, urmează cursurile Facultății de Teologie din Sibiu, obținând licența în teologie în anul 1985 cu tema „Cunoașterea lui Dumnezeu”, avându-l coordonator pe părintele profesor Ioan I. Ică.

În data de 16 august 1987 se căsătorește cu tânăra Cleja Neli Gabriela; în anul 1988 se naște fiul Ciprian, iar în anul 1991 se naște cel de-al doilea fiu, Gabriel. În anul 1988 este hirotonit preot, doi ani fiind preot misionar în cele trei județe ale Eparhiei de Alba (Alba, Mureș și Harghita).

Este numit apoi preot în municipiul Blaj în anul 1990. Vreme de 20 de ani s-a dedicat construirii unei noi biserici sub genericul „Sfânta Maria”, având ca hram „Adormirea Maicii Domnului” și „Sfântul Apostol Andrei”, biserică sfințită la data de 5 septembrie 2010 de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, ocazie cu care acesta a devenit Cetățean de Onoare al Blajului și i-a fost dăruit un portret al Mitropolitului Andrei Șaguna, realizat de pictorul Emil Comșa.

Pentru strădania sa, părintele iconom-stavrofor Vasile Benchea a primit din partea Părintelui Patriarh Daniel crucea patriarhală. La acea slujbă solemnă de târnosire a bisericii au slujit și Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, atunci Arhiepiscop de Alba Iulia și alți 15 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române.

Ctitor al Bisericii „Sfânta Maria”, părintele Vasile Benchea păstorește cea mai mare comunitate de credincioși ortodocși din Blaj.

În paralel, a predat religie: în perioada 1990-1991 la Școala Generală cu clasele I-VIII „Toma Cocișiu” din Blaj; între anii 1991-1994, la Liceul Pedagogic din Blaj și apoi trei ani „Curs de spiritualitate” la „Colegiul de Institutori” din Blaj, din cadrul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia.

Ca profesor de religie, a avut ca principal obiectiv apropierea tinerilor de biserică, de cele mai multe ori lecția de religie terminându-se în biserică.

La orele de practică pedagogică a încercat să transmită elevilor săi, pe lângă credința în Dumnezeu, pasiunea, măiestria pedagogică și bucuria de a fi în preajma copiilor. Activitatea sa ca profesor a fost presărată cu multe bucurii și împliniri, finalizate prin premii și mențiuni obținute cu elevii săi la concursurile școlare, olimpiade județene și naționale, atestate la disciplina religie.

Pe plan cultural, își aduce aportul la acțiunile organizate la nivelul municipiului Blaj, ori de câte ori este solicitat, atât la meditații duhovnicești ținute în școli, colegii și alte instituții, dar și la alte activități culturale.

A participat la numeroase congrese, conferințe și seminare naționale pe teme religioase. Face parte din colectivul de redacție al revistei „Astra blăjeană”, revistă în care a publicat articole cu caracter religios: Credință și cunoștință, Ultima oră de religie, Mamei.

În ultimii ani de pastorație, părintele Vasile s-a străduit să amenajeze la demisolul bisericii parohiale un centru cultural catehetic în memoria Părintelui Ioan Opriș, slujitor de veșnică pomenire din municipiul Blaj.

Slujba de înmormântare va fi oficiată joi, la praznicul Sfintei Marii Mucenițe Ecaterina, începând cu orele 12.00, de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, în biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Blaj.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top