Avocata Poporului Renate Weber, revocată din funcție de Parlamentul României

0

Parlamentul a demis-o miercuri pe Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului.

PSD a refuzat să participe la vot și a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională proiectul de hotărâre prin care aceasta a fost revocată din funcție.

Coaliția aflată la guvernare nu a nominalizat încă o persoană care să preia conducerea instituției.

De precizat este că funcția de Avocat al Poporului este foarte importantă pentru Coaliție pentru că poate bloca ordonanțele de urgență emise de Guvern prin atacarea lor la Curtea Constituțională.

Parlametul României, a adoptat proiectul de hotărâre prin care este revocata Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului, cu 247 de voturi în favoare și 32 împotrivă.

Parlamentarii PSD și AUR au părăsit sala în momentului votului. „Asistăm la o execuție”, au declarat social-democrații. De altfel, social democrații au anunțat că vor sesiza Curtea Constituțională.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a respins acuzaţiile din cererea de revocare şi a precizat că, dacă nu ar fi fost invitată doar cu o oră înainte de începerea şedinţei, ar fi adus documente care să susţină activitatea instituţiei.

„Nu am găsit articolul din Constituție pe care l-am încălcat, se fac doar trimiteri generale. Orice încălcare de lege care are corespondent în constituție poate atrage revocarea, altfel nu e cazul”, a declaratt Renate Weber în fața parlamentarilor.

Parlamentul avea programată ședința la ora 13,00, pentru a dezbate solicitarea de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a lui Renate Weber. Ludovic Orban a declarat în cursul dimineții că Renatei Weber îi reproşează încălcarea Constituţiei şi a legilor ţării dar nu a dat exemple.

Parlamentarii juriști dezbat în ședința care are loc la această oră solicitarea de revocare a Avocatului Poporului.

Motivele revocării Avocatului Poporului

Analizând acțiunile doamnei Renate Weber în calitatea sa de Avocat al Poporului PSN, USR-PLUS și UDMR reclamă faptul că Renate Weber
nu a transmis Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal, încâlcând atribuţia prevăzută la articolul 5 din legea de funcţionare şi nu şi-a îndeplinit, prin activitatea derulată în 2020, rolul şi obligaţiile legale în domeniul apărării, protecţiei şi promovării drepturilor copilului.

Nu a întreprins nicio acţiune şi anchetă proprie şi nu a formulat recomandări proprii pentru implementarea Hotărârii Camerei Deputaţilor privind concluziile şi măsurile comisiei de anchetă referitoare la situaţia copiilor dispăruţi.
declanşarea mecanismului naţional privind prevenirea torturii cu privire la unităţile sanitare care tratează pacienţi cu COVID-19, sub aspectul monitorizării acestora fără temei concret.

În fapt, mecanismul de monitorizare a fost instituit fără a se comunica unităţilor sanitare actul administrativ care a stat la baza declanşării procedurii de monitorizare.

Avocatul Poporului a indus o stare de confuzie cu privire la acţiunea sa, acest fapt fiind de natură să afecteze grav buna funcţionare a sistemului sanitar, în ansamblul său, infrastructura critică a statului în perioada stării de urgenţă şi, ulterior, în perioada stării de alertă(…) Mai mult, niciunde în dispoziţiile legii nu este stipulată atribuţia Avocatului Poporului de a dispune unităţii sanitare îndeplinirea obligaţiei de a afişa procedura de derulare “de spital aflat sub monitorizarea Mecanismului Naţional pentru prevenirea Torturii.

A încălcat grav Constituţia prin acţiuni sau inacţiuni care au afectat buna funcţionare a sistemului sanitar prin starea de temere legitimă creată asupra personalului medical prin declanşarea Mecanismului naţional de prevenire a torturii în privinţa spitalelor care tratează bolnavi COVID-19.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top