Andrei Socaci, halterofilul născut în județul Alba. Vicecampion olimpic la Jocurile Olimpice de la Los Angeles

0

Județul Alba are sportivi cu care se mândrește în țară, dar și peste hotare.

Vorbim despre Nicolae Stanciu (fotbalist la Slavia Praga), Andrei Cordea (fotbalist la FCSB), Costachi Mihnea (șah), Andrei Dărămuș (box), sunt doar câțiva dintre sportivii, care aduc sau au adus performanțe notabile, pentru Alba.

Dar sunt și sportivi, care au făcut performanțe la o disciplină sportivă, dar care au fost uitați din păcate, în negura timpului.

În cele ce urmează, vă prezentăm povestea vicecampionului olimpic haltere, Andrei Socaci.

Andrei Socaci, s – a născut în data de 19 iunie 1966, în comuna Sântimbru, județul Alba. A început să practice halterele la Unirea Alba Iulia, unde a fost descoperit de antrenorul de atunci a clubului, Ștefan Sturza.

De la Unirea Alba Iulia, Andrei Socaci, s – a transferat la Olimpia București, după care a fost legitimat la CS Dinamo București.

A îmbrăcat de nouă ori tricoul de campion al României și a stabilit 23 de noi recorduri naţionale.

În domeniul halterelor, Andrei Socaci a realizat un palmares remarcabil, obținând de – a lungul carierei nouă titluri la Campionatele Mondiale si Campionatele Europene de juniori, iar la nivel de seniori a obținut 12 medalii mondiale, dintre care trei de aur, trei de argint si șase de bronz.

Pe lângă salba de medalii la nivel mondial, se alătură și cele continentale, care sunt 15 la număr, dintre care patru de aur, cinci de argint si șase de bronz.

Cel mai important succes obținut de Andrei Socaci la haltere, a fost cel din anul 1984.

Se întâmpla la Jocurile Olimpice desfășurate în orașul american, Los Angeles, iar aici pe tărâm american, Andrei Socaci, cucerea medalia de argint, la categoria 67,5kg.

La Jocurile Olimpice de Vară, desfășurate la Seul, în anul 1988, Andrei Socaci a fost în lotul României, competiție la finalul căreia s – a clasat pe locul 5.

Pentru performanțele sale, Andrei Socaci, a fost recompensat cu titlurile de Maestru al Sportului si Maestru Emerit al Sportului.

După retragerea din activitatea competițională, în anul 2000, a devenit antrenor la CS Dinamo Bucureşti.

În funcția de antrenor al ²câinilor – roșii², Andrei Socaci, a descoperit o serie de campioni şi recordmani, cum ar fi: Claudiu Heghedus, Ninel Miculescu, Paul Stoichita, Alberto Ivan.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top