A fost actualizată lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat. Cei care vin din aceste țări intră în carantină

0

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat în ședința de luni, 18 ianuarie 2021, Hotărârea numărul 4.

Astfel a fost actualizată lista țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie carantina asupra persoanelor care sosesc în România.

Lista este valabilă începând cu data 19.01.2021, ora 0:00.

Persoanele care au fost vaccinate cu ambele doze de vaccin și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la doza de rapel pot intra în România fără a mai fi supuse carantinei, potrivit unei decizii luate de către Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Totodată, CNSU a mai decis că persoanele contact-direct pot ieși din carantină în ziua a 10-a, dacă efectuează un test negativ în ziua a 8-a.

Cele mai importante prevederi din această hotărâre sunt următoarele:

– Instituirea excepției de la carantinare pentru persoanele care au fost vaccinate cu a doua doză (doza de rapel), dacă aceste persoane intră în România la mai mult de 10 zile după vaccinarea cu a doua doză. Același regim se aplică și în cazul persoanei care este contact direct cu o persoană pozitivă, dacă momentul contactului a fost la mai mult de 10 zile de la vaccinarea cu a doua doză;

– Instituirea posibilității ca și persoanele care sunt contact direct cu un pacient pozitiv cu virusul SARS-COV-2 să iasă din carantină în ziua a 10-a, dacă efectuează un test în a 8-a zi, rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică;

– Persoanelor care sosesc în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord li se aplică excepțiile de la măsura carantinei stipulate în Hotărârea numărul 1/2021 și Hotărârea numărul 3/2021, dar și excepția de la carantinare în cazul în care au fost depistate pozitiv la testul COVID-19, dacă au trecut mai mult de 14 zile de la data confirmării, dar nu mai mult de 90 de zile de la acest moment.

– De asemenea, și pentru persoanele care intră în România din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord poate fi analizată suspendarea temporară a măsurii de carantină, la fel ca pentru persoanele care sosesc în România din celelalte state aflate pe lista de risc epidemiologic, pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții/tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare (ex: afecțiuni oncologice, insuficiență renală cronică – în program de hemodializă), ș.a.m.d.

– Persoanele care vin din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și sunt exceptate de la măsura carantinării, respectiv persoanele vaccinate sau cele care au fost confirmate cu SARS-COV-2 și sunt în perioada cuprinsă între 14 și 90 de zile de la momentul confirmării, nu trebuie să prezinte rezultatul testului COVID-19 la intrarea în România.

– Aprobarea listei țărilor/zonelor/teritoriilor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România, listă valabilă începând cu data 19.01.2021, ora 0:00.

Ţările/zonele/teritoriile de risc epidemiologic ridicat pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea sunt:

* Gibraltar

* Cehia

* Andorra

* Irlanda

* Slovenia

* San Marino

* Marea Britanie

* Panama

* Israel

* Lituania

* Statele Unite ale Americii

* Muntenegru

* Portugalia

* Cipru

* Suedia

* Monaco

* Slovacia

* Aruba

* Letonia

* Liechtenstein

* Olanda

* Estonia

* Bonaire, Saint Eustatius şi Saba

* Elveţia

* Danemarca

* Spania

* Puerto Rico

* Serbia

* Georgia

* Malta

* Columbia

* Sunt Maarten

* Italia

* Insulele Turks şi Caicos

* Africa de Sud

* Croaţia

* Luxemburg

* Polonia

* Franţa

* Germania

* Austria

* Seychelles

* Emiratele Arabe Unite

* Argentina

* Canada

* Palestina

Brazilia

Jersey.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top