A debutat cel mai mare festival dacic din România. Decathlonul Dacic cel mai așteptat moment din Cetatea Cugirului

0

festivalul-cetatilor-dacice-11

Cel mai important festival dacic din România a debutat cu cea de-a X-a ediție la Cugir , vechea așezare dacică Singidava,  prilej cu care aproape 200 de “luptători daci și romani, nimfe și gladiatori” vor reînvia istoria și legendele locale, spunând într-un mod unic și inedit poveștile dacilor liberi care au trăit în cetățile dacice de pe raza județului Alba.

Festivalul Cetăților Dacice este o marcă înregistrată a Consiliul Județean Alba, fiind cel mai important festival de acest gen din România. Evenimentul se desfășoară anual în preajma zilei de Sânziene  și are ca scop promovarea tradițiilor și potențialului turistic al județului Alba.

festivalul-cetatilor-dacice-14

Festivalul Cetăților Dacice se va desfășura în premieră în Cugir, după ce organizatorii au decis modificarea regulamentului, astfel încât evenimentul să aibă loc prin rotație în fiecare din cele cinci localități din Alba unde au existat cetăți dacice (Cricău, Cetatea de Baltă, Cugir, Ighiu și Săsciori). Până în acest an, câștigătorii “întrecerilor dacice” stabileau locul de desfășurare a ediției următoare, respectiv localitatea de unde proveneau aceștia.

Cascadorii ecvestre, lupte între “daci și romani”, întreceri dacice, dar și un concert PHOENIX sunt principalele atracții pentru care organizatorii cheamă populația la Cugir începând de vinery 24 iunie.

Cele trei zile de festival cuprind un program divers, cu evenimente culturale și științifice, spectacole de re-enactment, cascadorii ecvestre, ateliere antice, concerte în aer liber, dar și întreceri între voinicii și “puii de daci” din cetățile dacice din Alba.

festivalul-cetatilor-dacice-15

Vor avea loc și demonstrații de luptă, realizate de trupa “Terra Dacica Aeterna”, dansuri antice — “Nimfele Daciei”, lupte de gladiatori — “Ludus Apulensis”, dansuri antice cu fetele din trupa “Magna Nemesis”, dar și o prezentare și demonstrații militare daco-romane cu “Legiunea a XIII-a Gemina” și “Lupii Apoulonului”.

Organizatorii festivalului sunt CJ Alba, Primăria Cugir, Centrul de Cultură “Augustin Bena” Alba.

 

Distribuie

Lasă un comentariu

Top