5 sfaturi eficiente pentru a reduce costurile la încălzirea locuinței

0

Iarna aceasta va fi una deosebit de dificilă pentru mulți români, având în vedere explozia costurilor pentru încălzirea locuinței. 

În ultimele luni, facturile la energie electrică și gaz au înregistrat creșteri semnificative odată cu liberalizarea piețelor de consum. De aceea, este indicat să iei toate măsurile, pentru a te asigura că centrala termică din casa ta funcționează la parametri optimi și că bugetul tău nu va avea de suferit în sezonul rece. 

Citește mai departe pentru a afla cum să îți încălzești într-un mod eficient și economic locuința, iarna aceasta:

  1. Alege temperatura potrivită

Sufrageria, bucătăria, baia și dormitorul sunt încăperi cu scopuri foarte diferite și, prin urmare, este firesc ca acestea să aibă și temperaturi diferite. O temperatură de 20-21 ℃  poate ține costurile sub control, fără a afecta confortul din casă sau compromite sănătatea membrilor familiei. De asemenea, nu este necesar să menții o temperatură constantă, mai ales atunci când camera respectivă nu este utilizată. Deși, este indicat să nu oprești încălzirea atunci când nu este nimeni acasă, o scădere a temperaturii cu 1 ℃ poate duce la economii de până la 6%!

  1. Limitează aerisirea

Aerisirea completă a camerelor este esențială pentru a îmbunătăți calitatea aerului din casa ta, dar și pentru a preveni apariția mucegaiului sau alergenilor. Însă, acest lucru poate crea neplăceri în lunile de iarnă. Odată cu deschiderea ferestrelor și intrarea aerului rece, temperatura interioară este cu mult redusă. Acest lucru înseamnă că centralele și caloriferele vor lucra mult mai mult pentru a restabili temperatura optimă, consumând mult mai multă energie decât este necesar în acest proces. De aceea, este bine să limitezi timpul pentru aerisire – maximum 10 minute pe zi toamna și primăvara, și între 4-6 minute în timpul iernii.

  1. Păstrează caloriferele curate și funcționale

Depunerile de praf de pe și din interiorul caloriferelor le pot afecta funcționarea, ducând o încălzire necorespunzătoare, care se reflectă în costurile mult mai mari din facturi. De aceea, este necesar să cureți cu o cârpă umedă praful acumulat pe grilajul acestuia, în mod regulat. Pentru interiorul caloriferului, poți utiliza periile special concepute, care pot îndepărta praful din zonele mai greu accesibile. În plus, este important să te asiguri că există întotdeauna un spațiu de cel puțin 20 cm sau mai mult între radiator și orice obiect (mobilier, perdele) care poate bloca circulația liberă a aerului.

  1. Investește într-o centrală termică modernă

Dacă vrei să economisești mai mulți bani pentru încălzire, o centrală termică modernă te poate ajuta în acest sens. De regulă, cu cât o centrală are o eficiență energetică mai mare, cu atât va consuma mai puțină energie (cu până la 20% mai puțin decât o centrală veche) și, prin urmare, va reduce costurile pentru încălzire. În plus, utilizarea unei aparaturi moderne pentru încălzirea locuinței poate avea un impact pozitiv asupra mediului înconjurător, contribuind la reducerea semnificativă a amprentei de carbon din atmosferă.

  1. Apelează la servicii profesionale pentru întreținerea centralei termice

Una dintre cele mai bune modalități de a te asigura că sistemul de încălzire funcționează la parametri optimi, este întreținerea acesteia. Pe lângă faptul că mentenanța anuală realizată de personal specializat este o măsură de siguranță obligatorie, întreținerea corectă a centralei te poate ajuta să menții costurile pentru gaz și energie cât mai mici posibil. Inginerul va inspecta starea centralei, va curăța componentele și va înlocui piesele uzate (acumulatori, robineți) la nevoie. Pentru a prelungi durata de viață a centralei termice și a te scuti de costuri pentru reparații suplimentare, optează pentru bateriile speciale pentru centrale termice de la Sorgeti.ro.

După cum se poate observa, menținerea unei temperaturi confortabile în lunile mai reci de iarnă poate fi foarte costisitoare. Cu ajutorul sfaturilor de mai sus, vei putea eficientiza consumul energetic din casa ta, astfel încât să plătești mai puțini bani pe facturi și să te bucuri de un mediu confortabil pentru tine și familia ta.

Sursă foto: shutterstock.com

Distribuie

Lasă un comentariu

Top