11 iunie – Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 și a Democraţiei Româneşti. Municipiul Blaj, oraș – martir al revoluției pașoptiste

0

Președintele României Klaus Iohannis a semnat marți, decretul prin care ziua de 11 iunie devine „Ziua Victoriei Revoluţiei de la 1848 şi a Democraţiei Româneşti”.

Prin același decret prezidențial, municipiul Blaj devine oraș- martir al Revoluției de la 1848.

Potrivit expunerii de motive, decizia este justificată prin evenimentul istoric care a avut loc în 11 iunie 1848, când, la Bucureşti, sub presiunea maselor, a fost semnată „Proclamaţia de la Islaz”, socotită a fi „însuşi fundamentul democraţiei româneşti”.

„Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi organizaţiile neguvernamentale pot organiza manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestei zile”, conform proiectului de lege.

„În semn de cinstire a eroismului manifestat şi a memoriei martirilor căzuţi în lupta pentru victoria Revoluţiei de la 1848 şi a democraţiei româneşti, municipiile Bucureşti, Blaj şi Craiova se declară oraşe-martir ale Revoluţiei de la 1848”, mai prevede legea.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top