VIDEO – Să le continuăm LUPTA !

0

Anul 1989 a marcat, la nivel internaţional, căderea regimurilor comuniste în ţările din Europa Centrală şi de Est. România a fost singura ţară din această zonă în care trecerea de la totalitarism la democraţie s-a făcut prin violenţă şi în care conducătorii vechiului regim au fost executaţi. Perioada dintre 16 şi 20 decembrie 1989 a cuprins evenimente cunoscute sub denumirea de “Revoluţia de la Timişoara”. Ziua de 21 decembrie este considerată prima zi a Revoluţiei în Bucureşti, atunci când demonstranţii s-au adunat în apropierea Hotelului Intercontinental din Piaţa Universităţii şi au ridicat o baricadă în faţa dispozitivului de intervenţie.

Totul pare a fi deja o memorie îndepărtată pentru mulți. Dar nu trebuie să uităm ce a însemnat aceasta și cum ne-a definit ca popor liber

Printre cei aflați în Piata Universitatii și care a avut curajul sa spună ce gândește a fost și Florian Cristache. El a reprezentat atunci dorința noastră a tuturor: LIBERTATEA.

Cristache își amintește cu emoție ce s-a întâmplat în acea zi – acum 29 de ani.

 ” Gloanţele îşi făceau loc printre noi, căutând să-şi atingă ţinte vii. Au început să muşte cu armele lor de foc în carne vie. Am căzut ca trăznit, fără să-mi dau seama ce s-a întâmplat cu adevărat.

Dumnezeu a aşezat astfel lucrurile, căci fără suferinţă nu poţi ajunge la stadiul de a-I simţi prezenţa fără să-L vezi. Mi-a prelungit viaţa pentru perioada nedeterminată, să apuc să respir aerul libertăţii.

Mulţi au plătit cu viaţa, Dumnezeu i-a luat în cer lângă El. Noi şi cei ce şi-au dat viaţa pentru un viitor mai bun al ţării, ne făcuserăm datoria, acum rămânea să-şi facă datoria şi cei care conduceau ţara…

Cei care au preluat puterea au ştiut să ne anihileze şi să ne guverneze tot după legi stricate, iar cea mai sigură era legea bâtei, plasându-ne iar în sfera terorii şi orice dorinţă de a ne descătuşa definitiv de comunism a fost sugrumată din faşă.”

De 29 de ani Florian Cristache vede aceleași imagini. Le stie pe dinafară. Sunt vii. Sunt amintirile lui,este durerea lui.

Este lectia de istorie pe care noi nu avem voie să o uităm. O lecție scrisă și cu sângele lui Florian Cristache.

Să le continuăm lupta!

Un film de Constantin Ghiță pentru Opinia Transilvană.

 

Distribuie

Lasă un comentariu

Top