Scandal la o BISERICA din Alba Iulia. Enoriasii amenintati de preot cu Politia

11

Scandal de amploare la o biserica din Alba Iulia, unde mai multi enoriasi il acuza pe noul preot ca dorește stramutarea lacașului de cult, declarat monument istoric. Inca de la preluarea Bisericii Parohiale cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Antonie cel Mare” din Alba Iulia, preotul Bucurenciu Silviu Nicolae a iscat un val de nemultumiri printre oameni prin dorinta acestuia de a demola/strămuta actualul lăcaș, motivând lipsa de spatiu. Discuția cu privire la construirea unei biserici de zid a fost deschisă de noul preot in consiliul parohial.
Luat la intrebari de enoriasi, preotul Bucurenciu Silviu Nicolae refuza sa dea explicatii chiar daca in 27 de ani la Biserica lui Horea nu s-a pus niciodata problema spatiului. Mai mult, preotul a închiriat o locuință in Alba Iulia și a cerut in Consiliul Parohial 500 (cinci sute) de euro lunar, pentru a deconta chiria. O suma mare pentru Alba Iulia, cel mai probabil confortul fiind maxim. Preotul Bucurenciu Silviu Nicolae este si inspector pentru construcții si patrimoniu in cadrul Arhiepicopiei de Alba Iulia și, teoretic, ar avea dreptul la o locuință de serviciu din partea Centrului Eparhial. Totuși, ar fi relevant să aflăm dacă mai există un preot in municipiul Alba Iulia căruia Parohia îi decontează 500 Euro lunar pentru chirie.


In duminica “Tuturor Sfintilor” parintele Silviu Nicolae Bucurenciu, in loc sa discute deschis cu enoriașii, a preferat să sune la 112 si sa nu răspundă la nicio întrebare adresată de membrii parohiei. Un susținător al noului preot a sarit repede in apararea acestuia, însă nu cu argumente, ci bruscând si împingând pe cei ce doreau lamurirea situatiei. Preotul Bucurenciu Silviu Nicolae nu a avut nicio reacție în fața acestei atitudini violente.
La fata locului au venit doua echipaje de poliție. Concluzia (neoficială) a poliției, cu privire la refuzul dialogului: și tăcerea este un răspuns…


Rămâne de văzut dacă preotul Bucurenciu Silviu Nicolae va fi sancționat contravențional pentru apelarea nejustificată a serviciului de urgențe 112.
Biserica Parohială cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Antonie cel Mare” din Alba Iulia este monument istoric. Ea a fost construită la 1769, la lucrări participând, potrivit Hrisovului, şi martirul Horea – „meşter de ciubere, case şi biserici”. Biserica a rezistat secole datorită implicării și respectului pe care îl au credincioșii față de aceasta. Acum, datorită încadrării ei ca monument istoric (codul AB-II-m-A-00193, clasa A), ea este protejată și de lege.

O prima modificare adusa lacasului de cult de noul preot paroh este un sistem de sonorizare achizitionat tocmai din … Italia. La Alba Iulia au venit specialiștii din Italia sa cerceteze biserica si curtea pentru a determina puterea stației si celelalte elemente necesare sonorizarii.
O stație de sonorizare nu strică, ne-a spus un enoriaș, poate astfel va auzi și Înalt Preasfințitul Irineu întrebările fără răspuns ale membrilor Parohiei Sfântul Antonie cel Mare.
Numai că locuința de 800 metri pătrați a Înaltului, de la Schitul Sfântul Lazăr, s-ar putea să fie izolată fonic. Tot de părintele Bucurenciu…

https://campaniamea.de-clic.ro/petitions/oprim-demolarea-stramutarea-unei-biserici-monument-istoric-din-alba-iulia

Distribuie

11 comentarii

 1. Miclea Bogdan în

  Un șnapam, un șarlatan si cel mai mare turnător. Grija mare cu acest “făcător de minuni”! Un fel de Pomohaci!

  • Prietene! Preotul asta a făcut ceea ce alti nu ar face in 2 vieții! A venit cu mâna goală intr-o comuna unde nu a avut parte de susținerea nimănui, pus sa facă o biserica din nimic! A reușit și pentru asta nu ar trebui sa îl judeci tu pentru ca exista un Dumnezeu sus care sa o facă! Îmi pare rau ca exista oameni atât de bătuți in cap! Nu cred ca nu se va găsi o rezolvare pentru a salva și bisericuța de lemn și a îndeplini misiunea cu care a fost pus preot paroh! De unde știi tu ca e “un fel de pomohaci”? Ai fost tu acolo sa vezi? Hai prietene sa ii vezi realizările si dupa sa vorbești nu in necunoștință de cauza!

   • Soluții sunt, biserica trebuie mutata intr.un muzeu sau lasata in pace, preotul nu conteaza, el are ordin de sus sa faca ceva cu biserica.

    Aaa da, si nu mai ziceti ca Dumnezeu e sus si te judeca, creierul din capul tau te judecă, tu mergi la biserica ca sa te incarci-descarci energetic si spiritual. Tu alegi daca pozitiv sau negativ, important e sa fie o legatura stabilită de tine, nu de altcineva(preotul)

    Bogdan asta, de stie atat de multe despre preot si il slaveste asa de tare, trage a fi chiar preotul din situatie, nimeni nu i.ar lua apararea cu astfel de argumente, doar el însăși, frustrarea lui e mare, domnul preot, linistiti.va

    • Măi Bogdan!s-au domnule nu știu ce varsta ai nici nu ma interesează! Dar nu vorbi în necunostință de cauză! Ai dreptate într-o privință ca a făcut popa bucurenciun ce altul nu ar face nici în doua vieții! A dezbinat enoriașii, a adus politia in curtea bisericii îți face observație din orice nici pâinea și vinul nui ajunge NUMA CATE UNA SA AJUNGĂ LA TOATĂ LUMEA! părintele todoran nu a spus asa ceva niciodată în 30 de anii! Și ca sa știi și tu nu contează cat de mare e încăperea unei biserici contează sa fie plină de IUBIRE HAR CHEMARE ȘI ÎNȚELEGERE! credință îți dă putere sa stai afara și la -20 de grade acum mai nou sa apucat de găurit pereții biserici care sunt pictați cu sfinți, un preot părinte normal la cap ar face lucruri de genul acesta? Eu nu prea cred! Oricum mult nu îi va ține preoția nui de el! Dacă este un om atât de cumsecade de ce nu a rămas la parohia care a avut-o înainte sa vină aici, de bine ce sa înțeles cu enoriași! Sa știi și tu Bogdan ca IUBIREA ȘI RESPECTUL SE CÂȘTIGĂ nu se fac cadou! Asa cum a știut părintele todoran sa ne-o câștige! Puțini preoți îi pot egala! Iar bisericuță nu poate fii mutata nicăieri pt.ca este prea veche nu mai rezista unei mutări în momentul în care este ridicata de pe pământ se strică! Iar un părinte care este părinte adevărat nu doar preot ca de la a fii preot la a fi părinte e cale lunga nu dezbină oamenii din contră îi unește în iubire, credință și prietenie!

   • cu iertare dar preotul nu construieste biserici decat in inimile noastre. A demola o bisericuta care poarta in ea incarcatura iubirii si lacrimilor noastre numai pt a construi una de caramida , oricat de mare si de frumoasa ar fi, inseamna a fi inginer constructor nu parinte cu har

   • Realizarile deja se vad, dezbina o comunitate de credinciosi care a fost mereu unita. Distruge o biserica in care te simteai bine oricand!

 2. Paul al 2.lea în

  Soluții sunt, biserica trebuie mutata intr.un muzeu sau lasata in pace, preotul nu conteaza, el are ordin de sus sa faca ceva cu biserica.

  Aaa da, si nu mai ziceti ca Dumnezeu e sus si te judeca, creierul din capul tau te judecă, tu mergi la biserica ca sa te incarci-descarci energetic si spiritual. Tu alegi daca pozitiv sau negativ, important e sa fie o legatura stabilită de tine, nu de altcineva(preotul)

  Bogdan asta, de stie atat de multe despre preot si il slaveste asa de tare, trage a fi chiar preotul din situatie, nimeni nu i.ar lua apararea cu astfel de argumente, doar el însăși, frustrarea lui e mare, domnul preot, linistiti.va

 3. Du te bai bogdane si lauda la alta curte. El trebuie sa dovedeasca noilor enoriasi daca e cu adevarat popa sau doar un bisnitar in roba. Si din ce se vede pana acum, numai popa nu e. Are impresia ca i se cuvin toate, deciziile le ia singur, uita ca comunitatea decide. Concluzie: comunist, sarlatan, mafiot.

 4. PT SUFLET în

  Am si eu o intrebare ….voi in ce epoca traiti? CONSTRUCTIA conteaza s-au mantuirea sufletului prin credinta,acest preot va poate ajuta mult….si intradevar simte multe…el are o misiune …..lasati-l in pace …nu sunteti D-ZEU sa-l judecati. Mai bine v-ati ruga la D-ZEU sa se faca voia lui, decat sa va transformati in fiare salbatice,nu sunt de sus iesirile pe care le aveti.

 5. Degeaba e o biserica mare noua și frumoasa din punct de vedere estetic dacă este goală și nu este har chemare și credință din partea preotului care o conduce dacă este o biserica goala nu valorează nimic! Acolo unde este har chemare și credință un părinte asa ca părintele todoran aduna sute de oamenii în jurul lui,oamenii îl urmează nu îl evită asa cum îl evită pe preotul bucurenciu.

Lasă un comentariu

Top