Riscurile consumului de alcool la volan. Recomandări din partea IPJ Alba

1

Poliţiştii din judeţul Alba au depistat în ultimele 24 de ore, 2 conducători auto (unul din Alba Iulia, iar celălalt din Teiuș), care au condus autoturisme având, în aerul expirat, o concentraţie alcoolică de 0,62 mg/l respectiv 0,57 mg/l în aerul expirat.

Poliţia atrage atenţia cu privire la pericolul creat, pentru siguranţa rutieră, de conducătorii auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.

Astfel, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba aduce în atenţia conducătorilor auto câteva aspecte legate de consumul de alcool.

Consumul de alcool este incompatibil cu conducerea autovehiculelor. Pe lângă faptul că este interzis de lege, constituie un important factor de risc pentru şofer, pasageri şi ceilalţi participanţi la trafic crescând şansele de implicare într-un accident rutier.

Consumul de alcool înseamnă diminuarea capacităților senzoriale și motrice.

Un om treaz (cu simțuri agere și odihnit) are un timp de reacție de circa o secundă atunci când vrea să frâneze, în vreme ce, în cazul unui șofer care a consumat alcool, acest timp crește.

Legea prevede o pedeapsă cu închisoarea de la 1 la 5 ani pentru conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge (0,40 mg/l în etilotest). Pe timpul cercetării, permisul este reţinut fără drept de circulaţie.

O concentraţie alcoolică în sânge sub această valoare situează fapta în zona contravenţională şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, iar ca măsură complementară permisul de conducere este suspendat pentru o perioadă de 90 de zile.

NU CONDUCEŢI SUB INFLUENŢA ALCOOLULUI!

Distribuie

Un comentariu

  1. Mihai Margarit în

    Dacă rezultatul aparatului etilotest arată că ai o concentrație de până la 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapta constituie contravenție, însă ai posibilitatea să soliciți recoltarea de probe biologice (sânge) pentru a îți dovedi nevinovăția în cazul în care chiar nu ai consumat alcool și acel rezultat pare a fi o eroare, însă este necesar să te consulți cu avocatul tău înainte, pentru a lămuri orice aspect.

    Dacă, insa, rezultatul arată o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, ești obligat să te supui recoltării de probe biologice pentru a se stabili nivelul de alcool în sânge. În acest sens, agentul de poliție îți va aduce la cunoștință obligația pe care o ai, iar dacă refuzi recoltarea de mostre biologice ori eviți, te eschivezi de la o asemenea acțiune, săvârșești infracțiunea de refuz sau sustragere de la prelevarea de mostre biologice, context în care se deschide dosar penal în cadrul căruia vei fi cercetat pentru această din urmă infracțiune. De asemenea, sunt îndeplinite condițiile acestei infracțiuni și în alte cazuri în care adoptați un asemenea comportament, deși legea prevede că ai obligația să te supui recoltării de probe biologice în vederea identificării nivelului de îmbibație alcoolică în sânge.

    Este de reținut că, în orice situație, indiferent de nivelul de îmbibație alcoolică depistat în sânge, se deschide dosar penal în cadrul căruia vei fi cercetat pentru săvârșirea infracțiunii prevăzută de art. 336 Cod penal, respectiv conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

    Sunt suficiente articole publicate in mediul online cu privire la legislatia actuala si modul in care poti pastra permisul de conducere in situatia in care ai fost prins cu alcoolemie la volan. Ele se gasesc dupa o simpla cautare pe internet. Cele mai citite sunt pe avocatnet.ro si avoalcool.ro https://avoalcool.ro/afla-cum-poti-pastra-permisul-de-conducere-daca-ai-fost-prins-cu-alcoolemie-la-volan/

Lasă un comentariu

Top