Reacție Holzindustrie Schweighofer după dezvăluirile apărute în publicația Opinia Transilvană

0

Publicația online Opinia Transilvană a făcut publice mai multe interceptări ale DNA de unde reiese modul de operare a unei grupări coordonate de Gheorghe Deaconeasa, fost şef al Ocolului Silvic Voineasa (RNP – Romsilva), custode al Sitului Natura 2000 Parâng, partener al companiei austriece. Deaconeasa explică șefilor de la Holzindustrie cum poate facilita achiziția de material lemnos.

Cum a fost pus la cale Jaful PĂDURILOR României. Interceptările Direcției Naționale Anticorupție și personajele cheie ale acestei AFACERI

” Holzindustrie Schweighofer ia toate măsurile legal posibile la care poate recurge o companie privată pentru a lupta împotriva fenomenului tăierilor ilegale. Masa lemnoasă cumpărată, prelucrată și transformată în fabricile companiei în produse cu valoare adăugată provine de la furnizori care sunt obligați să acționeze conform legilor din România. Furnizorii sunt verificați înaintea, în timpul și pe întregul parcurs al colaborării. În cazul apariției unor nereguli, compania informează autoritățile competente. Sistemul de control Timflow, un sistem inovator de monitorizare a transporturilor de masă lemnoasă, dezvoltat și implementat de Grupul Schweighofer, reprezintă o nouă dovadă a implicării companiei în lupta împotriva fenomenului tăierilor ilegale.

Holzindustrie Schweighofer precizează încă o dată că activitatea companiei este de prelucrare a lemnului și a cherestelei într-un mod sustenabil.

Asigurăm autoritățile statului român că Holzindustrie Schweighofer este și va rămâne un partener de dialog și un susținător activ al eforturilor de a opri tăierile ilegale de lemn și abuzurile din industria de profil.

Compania își rezervă dreptul de a-și apăra acțiunile întreprinse pentru a lupta împotriva tăierilor ilegale în fața afirmațiilor tendențioase, speculative și nefondate prezentate în articolul menționat prin toate mijloacele legale. Deschiderea către dialog nu înseamnă acceptarea unor acuzații publice repetate și nefondate. În astfel de cazuri, Holzindustrie Schweighofer, ca orice altă companie, își rezervă dreptul de a face apel la Justiție.

 

CIFRE-CHEIE

Holzindustrie Schweighofer prelucrează circa 9% din volumul total de lemn recoltat din România, iar peste 50% din consumul intern al firmei provine din import şi achiziţii intracomunitare. Din România cumpărăm 1,2 milioane de mc de lemn/an şi 1,6 milioane mc de lemn/an din import. Statele din care se importă sunt: Rusia, Belarus, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Austria, Germania, Bosnia, Slovenia, Bulgaria.

 

Pădurile României sunt în creștere

În ultimi 15 ani suprafața împădurită a României a crescut cu 495.000 ha, această suprafață fiind mai mare decât aria parcurilor naționale (320.0000 ha). Între anii 2000 și 2015 suprafața împădurită a țării a crescut de la 27.7% până la 29.8% (conform statisticii World Bank).

 

Ca rezultat al acestui plan și al angajamentului nostru pentru o industrie durabilă a lemnului, am implementat următoarele măsuri strategice:

  • Holzindustrie Schweighofer luptă împotriva fenomenului exploatării forestiere ilegale în România și sprijină prin toate mijloacele disponibile unei companii private autoritățile române.
  • Îmbunătățirea standardului sistemului de due diligence (DDS) conform cerințelor FSC® chiar și în perioada de dezasociere,
  • Delistarea furnizorilor care nu respectă standardele forestiere durabile și sistemul de due diligence Holzindustrie Schweighofer. Până în prezent au fost delistați 80 de furnizori.
  • Procesarea de 100% materie primă controlată datorită sistemului de urmărire prin GPS, Timflow.
  • „Zero transporturi din parcurile naționale” – deși legislația ar permite recoltarea în așa-numitele zone tampon ale parcurilor naționale.
  • Dialog structurat cu ONGuri de mediu, precum Agent Green. Pădurile virgine și cele cvasi-virgine deținute de Grupul Schweighofer sunt re-evaluate de experți recomandați de Agent Green. Toate zonele de patrimoniu natural vor fi puse sub protecție integrală.
  • Holzindustrie Schweighofer a fost implicată în plantarea a 40 000 de puieți în 2017.

Grupul Schweighofer își are originile într-o afacere de familie austriacă, cu peste 400 de ani de experiență în industria de prelucrare a lemnului. În prezent, Grupul este activ în industria de prelucrare a lemnului din Europa, având activități și în producția de viscoză, producția de bioenergie, silvicultură și afaceri imobiliare. Divizia industrială a Grupului Schweighofer operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producție a panourilor din lemn, o fabrică de cherestea în Germania şi o fabrică de viscoză în Austria. Grupul este lider în industria europeană a prelucrării lemnului, având la momentul actual aproximativ 3.700 de angajați. Holzindustrie Schweighofer exportă produsele sale în peste 70 de țări din întreaga lume.”

 

Distribuie

Lasă un comentariu

Top