Marți: Triplă lansare de carte la Sala Unirii, din Alba Iulia: „Alba Iulia, Imagini în oglindă”, „Cartea românească veche în colecțiile Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia”, „Purtata. Jocul fetelor și al nevestelor de pe Târnave. Folclor coregrafic din județul Alba”

0

La Sala Unirii din Alba Iulia, va avea loc marți, o triplă lansare de carte, în preambulul Zilei Naționale a României, care va fi sărbătorită la Alba Iulia.

La ora 18.00, va fi prezentată cartea cu „Alba Iulia, Imagini în oglindă”, una ilustrată, care prezintă în imagini istoria municipiului Alba Iulia.

Realizată în condiții grafice de excepție, prin intermediul Programului Susținerea și promovarea culturii scrise, finanțat de Consiliul județean Alba, cartea Alba Iulia. Imagini în oglinda timpului este o istorie ilustrată a unuia dintre orașele simbol ale României, Alba Iulia.

Cristian Mureșan, autorul cărții face un arc peste timp prezentându-ne în acest album 80 de cărți poștale apărute, în medie cam cu 100 de ani în urmă.

Cele 80 de imagini vechi sunt însoțite de fotografii realizate în anul 2020, pe aceleași amplasamente și de câteva explicații cu informații inedite menite să stârnească interesul cititorului pentru a studia îndeaproape istoria acestor meleaguri.

Cu începere de la ora 19.00, va avea loc prezentarea cărții „Cartea românească veche în colecțiile Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia”, scrisă de Florin Bogdan.

Volumul, cu un pronunțat caracter științific, este un instrument de lucru pentru istorici și cercetătorii din domeniul cărții românești vechi; sunt prezentate cele 218 ediții păstrate în colecțiile muzeului albaiulian într-un număr de 377 de exemplare, tipărite în intervalul 1580-1830.

Iar ziua se va încheia, cu prezentarea ultimei cărți, dedicată obiceiului „Purtata” – Jocul fetelor şi nevestelor, un dans popular interpretat numai de femei şi specific satelor de pe Valea Târnavei, din care cel mai cunoscut este cel al Fetelor de la Căpâlna, scrisă de către Viorel Nistor și Roxana Reche.

Apariția acestui volum, ca parte a proiectului cultural „Purtata – Jocul fetelor și al nevestelor de pe Târnave”, inițiat de Centrul de cultură Augustin Bena Alba a fost posibilă prin susținerea acestuia de către Administrația Fondului Cultural Național.

Scopul editării cărții a fost de a oferi un instrument instructorilor coregrafi, în efortul lor de a valorifica jocurile caracteristice acestei zone folclorice și de a îmbogăți repertoriul formațiilor coregrafice.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top