Gorunul lui Horea este nemuritor! O bucată din gorun va ajunge un stilou, creat de urmașii lui Petrache Poenaru, inventatorul primului stilou modern

0

După ce a fost părtaș secular la scrierea istoriei acestui popor, Gorunul lui Horea leagă trecutul de prezent și amintește românilor despre patriotismul, vitejia, inteligența și eroismul înaintașilor noștri. Cei 400 de ani, care au trecut peste el, și-au lăsat amprenta prin intemperiile vremii și vremurilor și i-au șubrezit rezistența. Pentru a nu fi pierdut definitiv, deputatul Corneliu Olar a luat o bucată din trunchiul arborelui și l-a adus în satul natal al lui Horea, promotorul răscoalei din 1784. Recent, deputatul Olar a înmânat o bucată din Gorului lui Horea, vicepresedintelui CJ, Marius Hațegan și președintelui Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel. Cei doi au a primit framentul de lemn, alături de fotografii și acte care certifică proveniența sa. Ion Dumitrel, președintele CJ Alba va duce, partea tăiată din gorun, urmașilor lui Petrache Poenaru, iar aceștia vor realiza un stilou care va scrie istorie.

Născut în 1799, Petrache Poenaru a fost inventator și matematician român. A fost unul dintre pandurii lui Tudor Vladimirescu, ajungând în scurt timp omul de încredere și șeful cancelariei sale. În această perioadă de activism politic, potrivit unor martori ai acelei perioade, Petrache Poenaru ar fi inventat chiar și drapelul tricolor. Pe steagul revoluționarilor lui Vladimirescu ar fi fost culorile roșu, galben și albastru, scriu cronici ale vremii, iar acest drapel a fost realizat de Poenaru.

A inventat primul stilou modern, cu rezervor de cerneală, pe care l-a brevetat în 1827, sub numele de “condeiul portăreț fără sfârșit, alimentându-se însuși cu cerneală”. Trei ani mai târziu, a avut ocazia să pariticipe la inaugurarea primei căi ferate din lume, care lega Liverpool de Manchester. După anul 1831 s-a întors în țară și a devenit profesor la Sfântul Sava. A început să se dedice învățămâtului românesc, publicând cursuri de algebră și geometrie și a înființat școlile publice sătești. Numele lui Petrache Poenaru este legat și de introducerea în România a sistemului metric zecimal, care a fost legiferat abia în 1864. Tot la insistența lui a fost înființată o facultate de știinte exacte cu 3 secții: topografie, inginerie de poduri și șeosele și arhitectură. În 1870 a devenit membru al Academiei Române, iar 5 ani mai tarziu, în 1875, s-a stins din viață.

 

Distribuie

Lasă un comentariu

Top