Esti insarcinata? Afla cele mai noi descoperiri din domeniul medicinei neonatale!

0

Recent ai aflat ca vei fi mamica si toti cunoscutii vor sa te ajute cu sfaturi, insa acestea se contrazic intre ele? Iti este frica si nu stii ce este de facut mai intai? Daca vrei sa iti iei din timp toate masurile de siguranta pentru tine si copilul tau, consulta, in primul rand, mai multe surse medicale si alege-ti doctorul prenatal care, pe langa pregatirile medicale excelente, este calm, comunicativ si informat cu cele mai noi descoperiri medicale.

Fiecare dintre noi are nevoi medicale speciale si personalizate, in functie de istoricul medical si evolutia biologica individuala. Pentru a avea parte de ingrijirea si indrumarea corecta la fiecare etapa a unei sarcini ai nevoie de un cadru medical care sa fie pregatit si disponibil pentru tine cand ai nevoie de el.

Iata ce trebuie sa stie orice viitoare mamica!

1.Asigura-te ca ai toate informatiile medicale corecte

Primul pas pentru inceperea acestei frumoase calatorii este sa stii stadiul in care te afli atat tu, ca viitoare mamica, cat si fatul dn punct de vedere medical. In acest scop, este necesara o ecografie de morfologie si un set complet de analize pentru a stabili stadiul sarcinii precum si starea de sanatate. Aceasta ecografie se recomanda a fi facuta de 3 ori pe parcursul sarcinii, incat sa fie vizualizat si observat fiecare trimestru astfel:

– trimestrul I: intre saptamanile 11-13;

-trimestrul II: intre saptamanile 18-22;

-trimestrul III: intre saptamanile 20-24.

Repetarea acestei proceduri in fiecare etapa principala pe parcursul sarcinii este necesara datorita evolutiei fatului, dezvoltarii sistemelor musculare si osoase, dar nu in ultimul rand, datorita schimbarii pozitiei copilului in pantece.

Ecografia de morfologie este specializata pe studierea aprofundata a evolutiei fatului, cu ajutorul acesteia putandu-se depista:

-sexul copilului;

-anomalii si malformatii fizice;

-afectiuni genetice.

La recomandarea mediculu care se ocupa de evolutia sarcinii, poti opta in functie de trimestru si starea de sanatate, la ecografii de morfologie 2D, 3D sau 4D, fiecare avand rolul sau.

In cazul retinerilor care pot aparea din cauza parerilor negative, in ziua de astazi, ecografia de morfologie este un procedeu medical non-invaziv, nedureros si  care nu iradiaza mama sau fatul. Acesta consta in studierea intrauterina a fatului prin amplasarea unei sonde pe abdomenul mamei.

  1. Alege ce este mai bine pentru bebelusul tau

Pentru a avea toate informatiile medicale din timp, este nevoie nu doar de observarea evolutiei sarcinii, ci si de o analiza privind dezvoltarea fatului.

Despre celulele stem s-au auzit foarte multe lucruri, insa in majoritatea cazurilor, nu s-au cunoscut informatiile corecte. O caracteristica foarte importanta a celulelor stem este ca ele se regenereaza constant si se pot regasi in mai multe tesuturi diferentiate precum cele nervoase si hepatice.

Vazand graficele regasite pe pagina https://www.babystem.ro/celule-stem poti observa ca celulele stem sunt de doua tipuri si au atributii pe cat de asemanatoare, pe atat de diferite:

1.Embrionare

-apar la o saptamana de la fecundarea ovulului si sunt nucleul celular aflat in embrion din care se vor dezvolta toate celelalte celule ale fatului

-pot da nastere altor tipuri de celule

-ajuta la regenerarea aproape oricarui tesut, organismul care le primeste asimilandu-le mult mai usor, netinandu-se cont de tesutul din care provin

 

2.Adulte

-sunt denumite astfel celulele stem dupa nasterea copilului

-dau nastere unui numar limitat de celule caracteristice tesutului din care provin

-sunt recoltate din sangele cordonului ombilical dupa nasterea bebelusului, din maduva osoasa care ajuta la formarea sangelui, din tesutul grasos, piele sau muschii scheletici

Sunt descoperite si catalogate inca de la inceputul anilor ’60, mai multe tipuri de astfel de celule, printre care si celulele stem hematopoietice. Acestea sunt responsabile de formarea altor celule sangvine precum leucocitele, trombocitele si hematiile. Ele sunt folosite in scopuri terapeutice, ajutand la regenerarea sau inlocuirea tesuturilor moarte.

Internetul reprezinta o sursa infinita de informare pe care o poti folosi pentru a te pregati pentru orice situatie care poate aparea pe parcursul sarcinii. Fii pozitiva, calma si pregatita. Citeste, intreaba si consulta specialistii si doctorul tau neonatal pentru orice curiozitate pe care o ai.

 

 

 

Distribuie

Lasă un comentariu

Top