Cum contracarăm declarațiile de război ale Ungariei!? Centrul Pentru Politici Locale reacționează după declarațiile oficialilor maghari.

0


Budapesta nu se dezminte și continuă politica mizerabilă de provocare la adresa României. Manifestând un dispreț total față de Centenarul Marii Uniri, ”grofii” unguri organizează, chiar înainte de sărbătoarea de 1 Decembrie, o manifestare de omagiere a unor criminali de război. Sub auspiciile Consiliului Județean Harghita, cu bani publici, ungurii au evocat marea personalitate a lui Karoly Kratochivill și rolul esențial jucat de Divizia secuiască, în promovarea valorilor maghiare.

Cum s-a petrecut asta? Prin crime în masă împotriva populației românești, nevinovate, în disperarea lor de a menține, în 1919, imperiul depășit de vremuri, când nobilii unguri se chinuiau, în plină dezvoltare capitalisăt, să mențină relațiile feudale, în relațiile cu iobagii români.

Astfel, zilele trecute ungurii au organizat vernisajul expoziției ”Karoly Kratochvill și Divizia Secuiască”, de la Muzeul Secuiesc al Ciucului din Miercurea Ciuc. Mai mult, un oficial din Ungaria, secretarul de stat Arpad Janos Potapi, cu un ton obraznic, specific aroganței manifestate de regimul lui Orban, a declarat că Ungaria nu va renunța niciodată la Transilvania. Poate inconștient, poate provocator, acest demnitar al statului ungar nu face decât să arunce o declarație de război, României, pledând pentru revizuiri teritoriale și schimbarea status-quoului european, stabilit după primul și al doilea război mondial.
Nu este prima dată când Ungaria vrea să arunce în aer stabilitatea europeană, ridicând problema schimbării granițelor, nemulțumită fiind de Tratatului de la Trianon, din 2020.

Parcă trăind în continuare în vremea imperiului dualist austro-ungar, și astăzi, politicienii maghiari invocă vremurile așa zisei Ungarii milenare ( din care, mai mult de jumătate de mileniu au stat sub ocupație turcească și habsburgică!!!),o himeră, care destabilizează relațiile cu toți vecinii săi. Grav este că România nu reacționează în niciun fel față de aceste noi provocări și mișcări de la graniță, parcă fiind blocată într-o stare inertă, în relațiile internaționale.
istoric Costel Oprea – director executiv Centrul Pentru Politici Locale

Distribuie

Lasă un comentariu

Top