Cererile de rectificare in cadrul lucrarilor de cadastru gratuit.

0

Inregistrarea imobilelor in sistemul unic de cadastru din Romania a inceput in 2015, in cadrul Programului National de Cadastru si Carte Funciara.

Inregistrarea se efectueaza la nivelul unei unitati administrativ-teritoriale, respectiv comuna, oras, municipiu sau la nivelul unuia sau mai multor sectoare cadastrale, in functie de obiectul contractului de executie lucrari, incheiat de primaria locala.

Acest program, structurat pe mai multe etape a creat pentru cetateni de cele mai multe ori stari de confuzie.Este foarte important ca cetatenii sa stie ce au de facut cand terenul pe care il detin intra intr-un program de cadastrare gratuita.

Pe langa etapa de colectare de date si masuratori, este foarte importanta perioada de afisare a lucrarii, ( 6o de zile calendaristice, anuntate in prealabil in presa si pe site-ul oficial al primariei) in care cetatenii nemultumiti de forma, dimensiunile, sau inscrierea drepturilor de proprietate pot depune cereri de rectificare a documentelor tehnice.

Avand in vedere impactul pe care il poate avea cadastrul sistematic asupra delimitarii imobilelor, este important pentru toti detinatorii de imobile sa se informeze cu privire la procedura cadastrului si sa isi verifice din timp situatia din teren, corectitudinea imprejmuirilor si limitele de proprietate stabilite cu vecinii, pentru a evita situatii litigioase si proceduri de durata pe cale administrativa sau in instanta.

Toate informatiile necesare pot fi gasite atat pe site-ul ANCPI la Sectiunea Documente suport PNCCF cat si pe site-ul OCPI Alba, deasemenea la sectiunea PNCCF. 

 Ing. Sef OCPI Alba

Mariana Irina MAXIM

Distribuie

Lasă un comentariu

Top