Ce băuturi poți alege pentru o cină ca în Italia

0

O cină în stil italian este ingredientul perfect pentru o seară romantică în compania partenerei, iar pentru mai multă intimitate poți face asta chiar la tine acasă. Dacă optezi pentru această variantă, vei avea însă nevoie de un meniu adecvat, iar pentru a rezolva acest aspect esențial, comandă de la Trattoria Buongiorno de la Victoriei orice fel tradițional pe care îl dorești.

Odată rezolvată problema produselor culinare, mai rămâne cea a băuturilor pe care le veți servi, pentru că și acestea joacă un rol important în tradiția servirii mesei la italieni.

Ce sunt aperitivele și digestivele?

Italienii obișnuiesc să servească două tipuri distincte de băuturi la masă, fie că este vorba de cină sau de prânz. Primele dintre ele se numesc „aperitive” și se beau înainte de servirea mesei, pentru a stimula apetitul, în timp ce băuturile din a doua categorie se numesc „digestive”. Acestea se servesc după masă, iar rolul lor principal este acela de a stimula digestia.

Foarte important de reținut este că niciuna dintre băuturile încadrate în aceste categorii nu este servită în timpul mesei, iar încălcarea acestei reguli constituie o abatere serioasă de la protocolul specific unei cine în stil italian.

Care sunt cel mai populare aperitive?

Aperitivele sunt, în general, băuturi slab alcoolizate, care au rolul de a stimula apetitul, pentru ca astfel să poată fi savurate din plin mâncărurile care urmează a fi servite. Niciun italian nu-ți va recomanda o băutură tare pe post de aperitiv, din cauză că tăria servită înainte de masă „amorțește” papilele gustative, iar rolul aperitivului este acela de a stimula apetitul, nu de a-l inhiba. Iată ce puteți servi înainte de cină, în cel mai pur stil italian:

  • Aperol – este un lichior slab, cu maxim 11 grade de tărie alcoolică și o aromă plăcută, de portocale.
  • Campari – se servește de obicei în combinație cu apă minerală sau cu suc de portocale.
  • Spritz – este un mix format dintr-un suc carbogazos combinat cu Aperol sau cu Campari, foarte popular în zona Veneției.
  • Prosecco – un vin spumant aromat și ușor alcoolizat.
  • Bellini – este o băutură rezultată din combinația dintre Prosecco și suc de piersică albă.

De asemenea, și berea poate fi servită ca aperitiv, la fel ca și diferite cocktail-uri non-alcolice, din sucuri de fructe.

Vinul, recomandat în timpul mesei

Mâncărurile tradiționale specifice Italiei se potrivesc de minune cu vinul, astfel că aceasta este băutura care nu trebuie să lipsească în timpul mesei. Vinul se alege în funcție de felurile servite, ținând cont că unele din ele merg foarte bine cu vinurile albe, iar altele cu cele roșii.

Spre exemplu, pentru pizza, se consumă în general vinuri roșii, cu excepția sortimentelor vegetariene, cu ton sau cu carne de pui, care se potrivesc cu vinurile albe.

În același timp, vinurile albe sunt recomandate și pentru pastele cu specific marin, dar și pentru felurile cu specific mediteranean, iar vinurile roșii se potrivesc cu pastele cu brânzeturi și cele cu carne.

Espresso și digestiv, la final

După ce au terminat de savurat și ultimul fel de mâncare, italienii obișnuiesc să bea un espresso. Este vorba de acea cafea scurtă, tare și foarte aromată, care nu se servește niciodată odată cu mâncarea, tocmai pentru a putea savura din plin aceste arome.

Băutura care marchează sfârșitul festinului este digestivul, consumat mai ales în scop terapeutic, pentru a ușura digestia. Digestivele sunt băuturi din plante, foarte puțin alcoolizate dar cu arome plăcute. De asemenea, pe post de digestiv se mai pot servi lichioruri specifice Italiei, precum limoncello, sambuca sau amaretto.

Bineînțeles, și meniul servit trebuie să respecte întocmai specificul gastronomiei italiene iar dacă la toate acestea se adaugă și o muzică tradițională care să răsune în surdină, vei crea tabloul perfect al unei cine veritabile în stil italian.

sursa foto : https://www.pexels.com/

Distribuie

Lasă un comentariu

Top