Când îți poate recomanda medicul să faci o ecografie?

0

Ecografia este o examinare extrem de importantă pe care o fac medicii de diferite specializări și care poate fi extrem de eficientă atunci când vine vorba de prevenirea sau de monitorizarea unor anomalii sau a unor boli.

În calitate de pacient, există câteva aspecte specifice pe care ar trebui să le cunoști despre ecografii, mai ales când îți poate recomanda medicul să faci o ecografie și ce tipuri de ecografii îți pot fi făcute, respectiv pentru ce afecțiuni. 

Ce este ecografia și ce tipuri de ecografii există?

Ecografia este un examen medical total nedureros care implică utilizarea unei sonde care emite ultrasunete, respectiv unde de sunet de înaltă frecvență, cu ajutorul acesteia putând fi vizualizate din exterior organele din interiorul corpului uman. O examinare ecografică poate fi realizată doar de către un medic specialist, în vederea diagnosticării unor afecțiuni diverse, pentru ca acesta să poată prescrie tratamentul adecvat sau pentru a urmări evoluția unor boli deja existente. 

Medicii care au diverse specializări pot face examinări ecografice diverse. Astfel, ți se poate face ecografie a ficatului, ecografie abdominala, ecografie în regiunea pelvină, ecografie mamară, ecografie transvaginală. 

Chiar și pentru diverse afecțiuni din sfera de endocrinologie, îți poate fi realizată o ecografie Doppler pentru glanda tiroidă, mai ales că afecțiunile acesteia pot duce la existența unor simptome deloc plăcute sau dorite. Dintre aceste, se pot menționa: fluctuațiile de greutate, apariția depresiei sau chiar dezechilibrul nivelului de energie. 

Cum este realizată o ecografie?

Durata examinării ecografice poate fi de aproximativ 10 până la 15 minute, în funcție de zonele care sunt examinate, de indicațiile de origine sau de orice examinări suplimentare care se recomandă a fi făcute în unele cazuri. Pentru examinare, pacientul trebuie să stea întins pe pat, iar pe piele va fi aplicat un gel care va ajuta la deplasarea cu ușurință a sondei aparatului pe zona de examinat. Sonda emite ultrasunetele care trec prin țesuturi, iar imaginea este reprodusă în timp real pe un ecran de control, imediat ce semnalul emis de sondă este procesat. Pentru o examinare mai precisă a anumitor organe, există și situația în care sonda poate fi introdusă în diverse canale, așa cum este cazul ecografiei transvaginale.

Prețurile unor examene ecografice pot varia în funcție de zona examinată sau de diverse alte criterii, însă este de reținut că uneori chiar poate fi nevoie de o astfel de examinare pentru ca medicul să îți poată pune un diagnostic corect sau să îți prescrie tratamentul potrivit.  

Distribuie

Lasă un comentariu

Top