Vlad Alexandrescu, ministrul culturii, nu cedează presiunilor. Roșia Montană redevine sit istoric de importanță națională

0

Într-un răspuns adresat prof. Ioan Piso, ministrul culturii, Vlad Alexandrescu  a anunțat că a semnat ordinul de ministru de publicare a noii Liste a Monumentelor Istorice 2015 prin care întreaga localitate Roșia Montană pe o rază de 2 kilometri este clasată ca sit în categoria A.

68_big

Se revine astfel la regimul de protecție din momentul apariției legii 422/2001, modificat ulterior sub diferite presiuni (inclusiv a RMGC). Sub pretextul detalierii acestei poziții din Listă, sub forma unor manevre la care au fost complice și comisiile de specialitate ale ministerului precum și Direcția Județeană de Patrimoniu Alba (vezi procesele legate de descărcările de sarcină arheologică, de exemplu) situl a fost redus sistematic la o întindere teritorială care să nu afecteze amploarea proiectului minier.

Prin acest ordin de ministru se revine astfel la o încadrare și un grad de protecție sporite, care dacă ar fi fost păstrate (și respectate) în toți acești ani ar fi împiedicat orice discuție legată de proiectiul minier în forma propusă de RMGC și ar fi prevenit daunele pe care patrimonial și comunitatea de la Roșia Montană le-au suferit.

De asemenea, Vlad Alexandrescu  a declarat că situl Roșia Montană se află pe lista sa de priorități încă de la debutul acestui mandat.

Valoarea patrimoniului de la Roșia Montană a fost recunoscută în repetate rânduri de comunitatea științifică națională și internațională prin numeroase luări de poziție, studii și rapoarte și reprezintă unul dintre principalele argumente care stau la baza unei dezvoltări durabile a zonei. Includerea sitului pe lista tentativă a României ar fi un prim pas concret de asumare fermă din partea Statului Român a acestui scenariu de dezvoltare și un gest de normalitate prea mult amânat.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top