Victor Negrescu a solicitat Comisiei Europene sprijin URGENT pentru asigurarea accesului egal la educaţia digitală pentru toţi elevii şi studenţii.

0

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu a solicitat vineri Comisiei Europene sprijin urgent pentru asigurarea accesului egal la educaţia digitală pentru toţi elevii şi studenţii.

“Eurodeputatul social-democrat Victor Negrescu atrage atenţia asupra riscului grav generat de lipsa accesului la educaţie pe fondul crizei generate de coronavirus şi propune o serie de soluţii utile la nivelul României şi al UE, într-un apel adresat preşedintei Comisiei Europene şi preşedintelui Consiliului European, iniţiativa sa fiind susţinută de alţi 27 de membri ai Parlamentului European din 13 ţări membre aparţinând mai multor grupuri politice. Apelul solicită asigurarea accesului egal la educaţia digitală pentru toţi elevii şi studenţii şi cere Comisiei Europene şi statelor membre o intervenţie urgentă pentru a preveni creşterea inegalităţii şi a excluziunii sociale pe fondul actual generat de criza coronavirus”, se arată într-un comunicat de presă .

În scrisoarea adresată celor doi lideri europeni, Negrescu semnalează faptul că închiderea şcolilor tinde să dezavantajeze un număr mare de elevi care provin din medii defavorizate şi care nu au acces la tehnologie şi nici alte oportunităţi pentru a învăţa, în afara celor oferite de sistemul educaţional.

“Criza actuală generează o problemă uriaşă pentru sistemele educaţionale: inegalitatea. În timp ce dezvoltarea instrumentelor şi platformelor online a permis multor şcoli din Europa să îşi continue procesul educaţional într-un ritm aproape normal, un număr foarte mare de elevi şi studenţi din multe ţări sunt lipsiţi de astfel de avantaje. În timp ce unii elevi se pot conecta pe platforma online a şcolii şi pot continua procesul de învăţare zilnic, din mediul sigur de acasă, mulţi alţii nu se bucură de luxul unui computer personal sau al unei conexiuni la internet, multe şcoli nu au acces la astfel de platforme şi mulţi profesori nu au instrumentele necesare pentru a putea continua cursurile. Cu fiecare săptămână care trece, creşte diferenţa dintre aceste două lumi. Acest decalaj nedrept ar putea influenţa decisiv modul cum pornesc în viaţă mulţi copii, oportunităţile lor viitoare de a avea o carieră şi de a-şi îndeplini visurile”, susţine Negrescu în apelul său.

Europarlamentarul PSD solicită Comisiei Europene şi Consiliului European să acţioneze “pentru a preveni adâncirea dezechilibrelor sociale evidente astăzi în domeniul educaţiei”, susţinând apelul recent al UNESCO pentru facilitarea accesului la învăţământ la distanţă.

Negrescu propune o serie de măsuri care să fie aplicate la nivel european, printre care crearea unei platforme educaţionale comune europene, finanţată şi gestionată de către UE şi la care să aibă acces toate şcolile şi universităţile europene, sprijin urgent pentru copiii care provin din medii defavorizate, dar şi pentru profesori, în special cei din zonele rurale, în vederea asigurării accesului la Internet şi la resurse tehnologice necesare educaţiei digitale, sprijin pentru universităţile europene, precum şi pentru studenţii şi profesorii aflaţi în stagii Erasmus. 

Distribuie

Lasă un comentariu

Top