SINDICATELE DRUMARILOR : Solicităm îmbunătățirea condițiilor de muncă pentru angajații C.N.A.I.R. din Agențiile de Control și Încasare!

0

Sindicatul Drumarilor ”Elie Radu” trage un semnal de alarmă cu privire la necesitatea îmbunătățirii condițiilor de muncă pentru angajații C.N.A.I.R. care lucrează în Agențiile de Control și Încasare, unde salariații, remunerați discriminatoriu, sunt expuși pericolului, fiind uneori agresați fizic și verbal de transportatori, dar și unui stres permanent, din cauza condițiilor improprii de muncă, personalului insuficient și lipsei reglementării unor drepturi.

Una dintre cele mai importante activități ale C.N.A.I.R., în calitatea sa de administrator al rețelei de drumuri naționale și autostrăzi din România, este controlul și sancționarea (dacă este cazul), vânzarea de roviniete precum și autorizarea autovehiculelor care circulă cu depășiri ale limitelor maxime admise de greutate și gabarit.

Scopul acestei activități este protejarea infrastructurii rutiere, ceea ce se traduce prin economii de milioane de euro la bugetul național și păstrarea rețelei de drumuri într-o stare corespunzătoare din punct de vedere al siguranței rutiere și confortului participanților la trafic.

Condițiile de muncă sunt extrem de grele și, totodată, foarte periculoase. Salariații sunt expuși riscurilor și unui stres permanent, cauzat de volumul mare de muncă și de lipsa de personal (s-a ajuns ca un salariat să acopere doua-trei posturi de lucru). Angajații din Agențiile de Control și Încasare își desfășoară activitatea în orice condiții meteo, 24 de ore din 24, fiind uneori agresați fizic și verbal de către transportatori, fiind expuși pericolului permanent de a fi accidentați, în zgomotul creat de motoare și claxoane, inhalând gazele de eșapament.

Nu au fost puține cazuri în care șoferii unor camioane au refuzat să se supună controlului și au accidentat controlorii de trafic, intrând chiar cu camionul în containerul de lucru. În acest sens, considerăm că reglementarea opririi, mai ales pentru lucrătorii din Agențiile care se află amplasate în afara punctelor de frontieră, este necesară.

Activitatea din Agențiile de Control și Încasare, deși este foarte importantă și una dintre puținele care realizează venituri pentru CNAIR, a fost tratată întotdeauna ca o “Cenușăreasă”: prima când a fost vorba de sancțiuni și ultima când a fost vorba de stabilirea salariilor. Acesta discriminare se observă foarte ușor dacă ne uitam pe grila de salarizare. Un inginer, un economist sau un jurist are poziții diferite în grilă dacă lucrează în Agențiile de Control și Încasare față de cei care lucrează în oricare alt birou din cadrul instituției.

Cu toate că în ultimul timp se constată o preocupare din partea Direcției Venituri în ceea ce privește îmbunătățirea aplicațiilor informatice și privind dotarea Agențiilor cu echipamente moderne de verificare și control, politica de personal a Companiei din ultimii ani a condus la o lipsa acută de angajați, mai ales în unele Agenții cu trafic foarte mare (Nădlac II, Calafat, Borș), ceea ce a dus la acumularea a mii de zile de concediu de odihnă neefectuate și a sute de ore suplimentare nerecuperate.

În final, cerem Companiei sa acorde acestei activități și salariaților care o desfășoară atenția cuvenită! A avea o forță de muncă bine pregătită, motivată din punct de vedere financiar și care lucrează în condiții adecvate, nu poate decât să conducă la o activitate eficientă, la venituri mai mari pentru Companie și bugetul statului, la cheltuieli mai mici cu întreținerea și, în final, la drumuri mai bune!

Distribuie

Lasă un comentariu

Top