Ordonanțele Militare ne-au băgat în casă, însă pădurile sunt pline de HOȚI.

0

Printr-o succesiune de Ordonanțe Militare și Hotărâri de Guvern, românii sunt obligaţi să stea acasă pentru micşora efectele dezastruoase ale pandemiei de coronavirus. Măsurile nu par să aibă însă niciun efect asupra hoților și profitorilor puși pe fapte mari.
Unul dintre domeniile afectate de acest aspect este domeniul forestier. Aici vorbim de două mari fenomene cel al hoților mărunți dar semnificativi și cel al mafiei pădurilor care lucrează acum cu toate forțele pentru a da tunurile de rigoare.


În prima etapă vorbim de cei care burdușesc căruțele cu lemn de foc ori pentru a se încălzi că au prins o perioadă grea la revenirea în țară ori pentru comercializare. Oamenii legii sunt atât de prinși pentru a participa la combaterea răspândirii COVID 19 încât trec cu vedere aceste mici” găinării”.
Sursele noastre confirmă că situația a început deja să fie scăpată de sub control cel puțin în Munții Apuseni unde se lucrează din greu pe mai multe schimburi. De la Câmpeni și până la Ocoliș, pe Valea Arieșului sute de metrii cubi au fost transportați în doar câteva zile fără nici un document de proveniență.
În tot acest timp autoritățile central ne asigură că situația se află sub control și pădurile sunt păzite.


“Trebuie să ne asigurăm că în această perioadă a stării de urgenţă legislaţia silvică este respectată iar pe căile rutiere nu se transportă lemn ilegal. Potrivit Ordonanţei (militare, n.r.), inspectorii Gărzii Forestiere din întreaga ţară se vor alătura efectivelor de ordine publică şi control rutier, împreună cu echipajele MAI şi MApN care controlează respectarea măsurilor de combatere a răspândirii COVID pe întreg teritoriul ţării. Chiar dacă mulţi şi-au imaginat că în perioade de criză epidemiologică vigilenţa statului poate fi uşor înşelată, instituţiile noastre de control sunt la datorie şi desfăşoară acţiuni de prevenţie şi control în fond forestier la depozite, pe drumurile forestiere şi pe drumurile publice. Colegii din direcţiile silvice şi cei din gărzile forestiere au înţeles că în această perioadă şi ei trebuie să fie în prima linie pentru că pădurea trebuie păzită”, a declarat ministrul de resort Costel Alexe.
Din păcate este necesară implicarea cetățenilor pentru a putea controla acest fenomen major de furturi din pădurile țării.
Pe de altă parte la formarea mafiei pădurilor ajută și administrația locală. Spre exemplu la Sebeș, Dorin Nistor, a dat ordin consilierilor să voteze tăierea a peste 100.000 de copaci, adică aproximativ 500 de camioane.

Un simplu calcul din fișa tehnică a devizului de lucrări unde se precizează că spre tăiere volumul mediu trebuie să fie între 0,141 – 0,2 mc/fir arată că aproximativ 5 fire au un metru cub. La 21.335mc /0,2 , din pădurea proprietate a municipiului Sebeș se taie 106.765 copaci.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top