Joi: Biroul avocatului Aurel Lazăr prezentat online la Sala Unirii din Alba Iulia. Pe el s – a semnat Declarația de independență a românilor din Transilvania

0

Sala Unirii din Alba Iulia va găzdui joi, 19 noiembrie, cu începere de la ora 17.00, vernisajul exponatului Biroul avocatului Aurel Lazăr.

Avocatul orădean Aurel Lazăr, este cel care împreună cu Comitetului Executiv al PNR, a redactat și semnat o declaraţie privind hotărârea naţiunii române din Transilvania, de a se poziţiona „printre naţiunile libere”.

Cu această ocazie va fi prezentat, sub forma unei lecții vii de istorie, importanța momentului în care s-a semnat la 12 octombrie 1918, la Oradea, pe biroul avocatului Aurel Lazăr, Declarația de Autodeterminare a românilor cuprinși în ținuturile Transilvaniei, Banatului, Crişanei şi Maramureşului faţă de Imperiul Austro-Ungar.

Acest text care a fost citit de Alexandru Vaida-Voievod în parlamentul din Budapesta pe 18 octombrie 1918, proclama dreptul naţiunii române din Transilvania şi Ungaria de a hotărî singură asupra soartei sale la viitorul congres de pace.

Prezentarea va fi susținută de istoricul Florin Bogdan, care va da viață chiar avocatului Aurel Lazăr și va putea fi vizionată pe pagina de facebook a Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.

Evenimentul este organizat de Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Muzeul Național al Unirii Alba Iulia.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top