Ioan Lazăr : Voi lupta pentru redeschiderea târgurilor de animale!

0

După cum se cunoaște, încă de la începutul anului 2018, în Europa au apărut primele cazuri de pestă porcină africană (PPA), iar din luna iulie 2018, când au apărut primele cazuri în România ANSVSA a luat decizia de a închide pe o perioadă nedeterminată toate târgurile de animale și expoziții pe întreg teritoriul României.

Nu vreau să spun neapărat că PPA a fost prost gestionată sau că la nivel național au fost luate măsurile prost și târziu pe fondul evoluției focarelor de la granița României. Dar nu pot să nu remarc ceea ce toți românii văd de 2 ani încoace. În toate lanțurile de magazine din țară se comercializează numai carne de porc din export, la niște prețuri la care fermierii locali nu vor avea niciodată cum să reziste, din cauza lipsei de subvenții. Spre deosebire de noi, Germania, Polonia sau Ungaria de exemplu au un program de subvenții pentru fermierii locali ceea ce le permite un preț final sub cel pe care fermierii români și-l vor putea permite vreodată dacă lucrurile vor rămâne la fel și pe mai departe.

De 2 ani de zile am impresia că actuala Guvernare face totul împotriva producătorilor și a fermierilor locali! De aproape 2 ani târgurile și expozițiile de animale au fost suspendate lovind crunt în toți crescătorii de animale din toate zonele țării! Nu mai pot gira cu tăcerea o asemenea incompetență, rea voință și forțe oculte ce își doresc punerea pe butuci agriculturii românești.  

La nivelul județului Alba, Consiliul Județean Alba prin conducătorul ei suprem , Ion Dumitrel ar fi trebuit să fie de partea fermierilor noștri și să caute cele mai bune soluții pentru a crea un program de redeschidere a târgurilor și expozițiilor locale. Împreună cu prefectul județului ar fi trebuit să pună presiune pe guvernul lor, pe directorii lor din cadrul ANSVSA pentru a gândi cu adevărat!! Pentru a gândi în primul rând soluții pentru redeschiderea târgurilor fără porcine! De ce să sufere și crescătorii de cabaline, ovine sau bovine când ar fi putut fi găsite soluții clare!? Cu norme clare de bio-securitate s-ar fi putut face ceva!! Sigur, cel mai simplu este ca Dumitrel și prefectul lor de carton să se spele pe mâni: Bucureștiul a dispus…. Dar parcă pe voi nu Bucureștiul v-a pus în funcții, ci noi, alegătorii județului Alba!!!

Ca urmare, în calitate de fermier și agricultor, dar și de lider al unui partid politic voi depune toate eforturile și diligențele pentru a trezi atât autoritățile locale cât și naționale pentru redeschiderea târgurilor și a expozițiilor de animale (evident fără porcine), cu respectarea mai multor norme și măsuri ce vor fi dispuse de medicii veterinari din cadrul ANSVSA. Voi face solicitări săptămânale către CJ Alba, Prefectura Alba și mai ales către Ministerul Agriculturii, acolo unde se pare că se doarme cel mai mult!! Voi iniția o petiție către Ministerul agriculturii semnata de mai mulți fermieri si gospodari, pentru a le explica din nou că incompetența lor ucide fermierul român și in județul Alba, la fel ca în orice alt județ din țară! De asemenea, solicitările noastre vor ajunge și pe masa Parlamentului României prin toți reprezentanții și colegii mei de partid.

Cred că dacă de frica COVID-19, după ce am fost ținuți în casă, iar acum putem trăi cu o distanțare fizică auto-impusă și mască obligatorie, la fel putem găsi o soluție pentru a rezolva cea mai mare problemă a fermierilor din județul Alba. Cum a fost posibilă redeschiderea talciocurilor și a târgurilor de vechituri, unde sunt mult mai mulți oameni prezenți, dar guvernanții au uitat de târgurile și expozițiile de animale?!? Redeschiderea târgurilor de animale este o necesitate URGENTĂ!!

Ioan Lazar, președinte ALDE Alba

Distribuie

Lasă un comentariu

Top