
Opinia Economică : Leul a început anul pe apreciere
Cursul de schimb are un rol important în mentalul românesc. Analiștii prognozează de mai bine de cinci ani un curs al euro de peste 5 lei. Însă maximul a rămas din 19 mai 2023 la 4,9783 lei.
Cursul de schimb are un rol important în mentalul românesc. Analiștii prognozează de mai bine de cinci ani un curs al euro de peste 5 lei. Însă maximul a rămas din 19 mai 2023 la 4,9783 lei.
Nivelul aversiunii față de risc a fost unul mediu, ceea ce a adus stabilitate monedelor de la marginea zonei euro.
Începând de miercuri seară, pe piețele internaționale s-a manifestat o creștere a aversiunii față risc, ceea ce a provocat deprecierea monedei unice dar și a celor de la marginea zonei euro.
Investitorii au continuat la începutul acestei săptămâni să-și mărească expunerea pe aur, înainte ca marile bănci centrale să înceapă procesul de reducere a dobânzilor, odată cu scăderea inflației în principalele economii ale lumii.
Joi, a continuat tendința de depreciere minimă a leului care s-a manifestat în ziua precedentă, după cinci ședințe consecutive de întărire, care au coborât media euro la 4,9665 lei, minimul ultimelor patru luni și jumătate.
Anul acesta, ajung la maturitate titluri de stat, în lei sau valută, în valoare de circa 65 miliarde lei. Pentru a achita sau rostogoli datoria dar și pentru acoperi deficitul bugetar, Finanțele intenționează să se împrumute anul acesta cu 181 de miliarde lei.
Leul a avut o evoluție stabilă joi față de principalele monede, cursul acestora cunoscând modificări de mică amploare.
Media euro a înregistrat o scădere minimă, de la 4,9724 la 4,9723 lei, iar tranzacțiile se realizau între 4,971 și 4,973 lei, valori identice cu cele de miercuri.
Escaladarea conflictului dintre Israel și Hamas a influențat negativ evoluția activelor riscante, cum este considerată și moneda națională.
Scăderea temporară a aversiunii față de risc a redus presiunea pe monedele de la marginea zonei euro.
În ultimele trei ședințe, prețul gramului de aur a atins tot atâtea noi recorduri, cel de vineri fiind de 299,1485 lei, evoluție la care a contribuit creșterea semnificativă a cererii de metal galben, considerat drept un refugiu în perioadele tulburi, precum criza din Orientul Mijlociu. Pe acest fond, uncia a urcat la 1.972 – 1.998 dolari, în creștere cu 3% la nivel săptămânal, cele mai ridicate valori de la jumătatea lunii mai 2023, și se apropie de recordul de 2075,47 dolari, atins în august 2020.