Ce trebuie să știm despre Distanţa minimă în construcţii si limita de proprietate

2

un material de ing. Emanuel MAXIM

Un subiect des intalnit in randul cetatenilor este cu privire la distanta minima dintre limita de proprietate si constructii. Noul cod civil actualizat la articolul 612 spune astfel: “Orice construcţii, lucrări sau plantaţii se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 de cm faţă de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanţa minimă se poate face prin acordul părţilor exprimat printr-un înscris autentic.”

Deci minimul este de 60 de cm in orice situatie, dar poate fi mai mult in zonele unde exista alte reglementari urbanistice care definesc clar aceste distante in raport cu elementele de infrastructura din zona sau alte criterii.

Cei 60 de cm se calculeaza de la limita de proprietate certificata prin planul de amplasament si delimitare receptionat si avizat de oficiul de cadastru din raza imobilului, trasata in teren corect de un specialist topograf.

Mentionez faptul ca la constructiile vechi nu se tinea intotdeauna cont de distanta minima fata de limita, de multe ori limita imobilelor fiind pe zidul constructiilor. In aceste cazuri de multe ori streasina este pe imobilul vecin, iar accesul la aceste constructii este posibil doar cu acordul vecinului.

Ce trebuie sa stim legat de trasarea/intarusarea imobilelor

Executarea trasarii se realizeaza cu ajutorul aparatelor de mare precizie, care pot atinge chiar si o precizie milimetrica.

Materializarea operatiunii de trasare in teren sau pichetarea se executa prin tarusi din lemn, fier, borne sau in cazul constructiilor unde precizia o cere, prin cuie de beton.

Trasarea se efectueaza atat inainte de a achizitiona un teren pentru a-i cunoaste pozitia si dimensiunile cat si in cazul in care cetatenii detin deja un teren cu scopul de a marca corect limitele de proprietate pentru a evita eventualele litigii cu vecinii.

Majoritatea proceselor in instanta cu scop de granituire pornesc de la faptul ca limitele imobilelor nu sunt trasate corect sau datele de identificare a limitelor de proprietate au fost interpretate gresit in momentul materializarii limitei in teren sau in momentul amplasarii constructiilor netinadu-se cont de distantele minime impuse prin lege sau de servitutea de vedere.

Sunt foarte multe cazuri, cand proprietarii aleg sa isi traseze limitele de proprietate singuri cu ajutorul unei rulete sau altor metode de masurare. In aceste cazuri pot aparea urmatoarele probleme:

  • referinta pe care o au cand masoara cu ruleta este un element din teren, de regula gardul vecinului, nestiind daca acel element este pozitionat corect. De aici rezulta un alt gard gresit si se pot genera suprapuneri in lant;
  • cu ruleta nu se masoara distanta inclinata. Aparatele cu care se executa operatiunea de trasare aplica geometria imobilului in raport cu panta acetuia pentru a evita orice erori;
  • cu ruleta se pot trasa gresit unghiurile. Oricum ar fi executate interectiile de distante cu ruleta erorile sunt mari;
  • nu se intocmeste proces-verbal de trasare, deci persoana care utilizeaza tehnica isi asuma intreaga raspundere;
  • nu se poate verifica daca intr-adevar terenul este pozitionat corect in coordonate, conform cadastrului;

In cazul unei trasari executate de un birou de cadastru autorizat, la finalul operatiunii cetateanul primeste procesul verbal de trasare, prin care este certificata poziţionarea corectă în spatiu a punctelor care delimiteaza imobilul si care va ajuta in relatia cu vecinii, diverse institutii sau in executarea constructiilor unde acest act este obligatoriu.

Este important ca in cazurile de parcelare a imobilelor cu constructii sa apelati la un birou de cadastru specializat si informat din punct de vedere legislativ pentru a va asigura ca se va tine cont de minimele impuse prin lege sau prin reglementarile urbanistice.

De asemenea se impune competenta cand vine vorba de trasarea imobilelor sau a constructiilor, cazuri in care este vitala consultarea ultimelor date din zona de interes la oficiul teritorial. Aparatura si tehnologia cu care sunt efectuate operatiunile de trasare in teren au o importanta deosebita, mai ales cand vine vorba de constructii si cote de referinta care vor sta la baza intregii operatiuni de executie a constructiilor in teren.

Distribuie

2 comentarii

  1. Singureanu Ioana în

    Bună seara. Problemele noastre s-au regăsit în articolele dumneavoastră. Explicațiile și trimiterea la legislație sunt foarte utile. Mult succes în activitate!

Lasă un comentariu

Top