Băieții deștepți ai gunoaielor și afacerile profitabile

0

Colectarea deşeurilor menajere se va scumpi în Alba cu procente cuprinse între 40 şi 100 la sută ca urmare a închdierii depozitului de la Alba Iulia. Singura haldă de gunoi din judeţ va mai fi deschisă până în 16 iulie, urmând ca imediat să înceapă lucrări de ecologizare şi închidere a depozitului. În aceste condiţii, toate localităţile din judeţ sunt obligate să transporte deşeurile la un depozit privat din Cristian, judeţul Sibiu.

groapa de gunoi 2La Alba Iulia se estimează o creştere a tarifului de circa 40 la sută, în timp ce în localităţi mici mai depărtate de Sibiu, creşterea poate fi de peste 100 la sută. Până în 16 iulie, la Alba Iulia se depozitează şi deşeurile din Cluj-Napoca, respectiv peste 100 de maşini în fiecare zi. Situaţia din Alba va dura până la deschiderea noii halde ecologice aflate în construcţie la Galda de Jos, programată pentru prima parte a anului 2016. Lucrările de închidere şi ecologizare a depozitului de la Alba Iulia vor fi finalizate în ianuarie 2015, iar Centrul de management al deşeurilor de la Galda de Jos va fi funcţional cel mai târziu în mai 2016.   Contractul privind închiderea depozitului are o valoare de circa 8,6 milioane de lei. Centrul de management de la Galda de Jos va avea, în principal, o celulă de depozitare, o staţie de sortare şi o staţie de tratare mecano-biologică. Valoarea totală a investiţiei se ridică la aproape 87 milioane de lei (aproximativ 19 milioane de euro). Contractul este derulat  de Asocierea SC Porr Construct SRL – SC Porr Bau GmbH – Entorsa Italia SpA şi se află în grafic din punct de vedere a execuţiei. Lucrările se derulează în cadrul proiectului ”Sistem de management integrat al deşeurilor”, finanţat din fonduri europene şi derulat de Consiliul Judeţean Alba.

Potrivit estimărilor realizate de Primăria Alba Iulia, tarifele pentru precolectare, colectare, transport şi depozitare de la persoane fizice şi asociaţii de proprietari, respectiv de la agenţii economici şi instituţii publice, precum şi a deşeurilor stradale şi a celor provenite din rămpi neautorizate şi accidentale vor avea o creştere medie de 47,34%   Potrivit documentaţiei de proiect, tarifele propuse pentru aplicare de la 16 iulie sunt următoarele: Precolectare, colectare, transport deşeuri municipale sortate de la persoane fizice, asociaţii de proprietari – 0,481 lei/persoană/lună (tarif neschimbat) Precolectare, colectare, transport deşeuri municipale nesortate de la persoane fizice, asociaţii de proprietari: 4,56 lei/persoană/lună (faţă de 2,509 în prezent, majorare de 36,56%) Precolectare, colectare, transport deşeuri vegetale: 3,439 lei/mc (tarif neschimbat) Precolectare, colectare, transport deşeuri voluminoase (mobilier etc): 3,314 lei/mc (tarif neschimbat) Precolectare, colectare, transport deşeuri municipale sortate de la agenţi economici şi instituţii publice: 7,015 lei/mc (tarif neschimbat) Precolectare, colectare, transport deşeuri municipale nesortate de la agenţi economici şi instituţii publice: 59,850 lei/mc (faţă de 33,038 lei pe mc, în prezent, majorare de 42,10%) Precolectare, colectare, transport deşeuri stradale: 0,421 lei/100 mp (faţă de 0,188 lei/100 mp, majorare de 61,3%) Precolectare, colectare, transport deşeuri din rampe necontrolate: 51,346 lei/mc (faţă de 25,291 lei/mc, majorare de 49,39%). Celelalte tarife, pentru măturarea străzilor mecanizat şi manual, spălarea acestuia, împrăştiere antiderapante sau combatere polei şi altele, rămân neschimbate.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top