Ministrul de Interne Lucian Bode, în Vizită la Ocoliș: „În urma evaluării pagubelor înregistrate, Guvernul Cîțu va asigura în regim de urgență ajutoarele necesare pentru a veni în sprijinul populației afectate. Solidaritatea în aceste momente este foarte importantă si necazul care s-a abătut în urmă cu câteva zile peste oamenii din cele 13 localități din județul Alba va găsi un răspuns urgent din partea Guvernului”.

0

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a fost prezent duminică, alături de Premierul Florin Cîţu și ministrul Apărării Naţionale, Nicolae Ciucă, în județul Alba, în localitatea Ocoliș, grav afectată de inundațiile de acum câteva zile.

Lucian Bode a lăudat intervenția promptă a echipelor de intervenție (pompieri, polițiști, jandarmi), care au ajuns foarte repede în zonele afectate de viituri, și au reușit să ofere o mână de ajutor populației grav afectată de apele ieșite din matcă.

„Au fost mai multe mesaje RO-Alert date imediat după ce au fost constatate aceste fenomene. Sigur că discutând cu colegii de la ISU pe seama telefoanelor pe care cetăţenii de aici, din zonă, le-au dat la 112, apelul pe care l-au făcut la 112, noi am venit în foarte, foarte scurt timp cu zeci de pompieri, jandarmi, poliţişti, am reuşit să ajungem chiar aici, în zonă, ocolind viitura (…) şi pompierii au reuşit să avertizeze, să scoată din case o parte din cetăţenii care au fost, aşa cum bine ştiţi, evacuaţi”, a precizat Lucian Bode.

Ministrul Lucian Bode a declarat că începând de luni, familiile din localitățile care au afectate de viituri, vor primi ajutoare din partea Guvernului.

Bode a prezentat și el un bilanț al inundaților din județul Alba, iar potrivit bilanțului ministrului, 13 localități au fost grav afectate de furia apelor, apele au inundat 120 de case, 14 beciuri, 34 curți, 2 străzi, 2 operatori economici, iar 18 autovehicule au fost luate de ape.

Potrivit acestuia, avariile survenite la rețeaua electrică, a afectat un număr de peste 10.000 de consumatori din 10 localități, iar mulți dintre aceștia fiind racordați la energia electrică, rămând nealimentați doar 92 de consumatori din localitatea Ocoliș.

„Efectele fenomenelor hidrometeorologice care au avut loc aici au produs pagube însemnate în 13 localități, fiind afectate de viituri 120 case, 14 beciuri, 34 curți, 2 străzi, 2 operatori economici, iar 18 autovehicule au fost luate de ape. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.

Din locuințele afectate de inundații au fost evacuate 290 de persoane din 4 localități (Ocoliș, Roșia Montană, Gura Sohodol și Câmpeni), din care 62 s-au cazat la rude, iar 208 persoane din localitatea Roșia Montană sunt cazate la Căminul cultural din localitate.

Totodată, circulația rutieră este restricționată pe DN 74/A și a fost temporar oprită pe DJ 750A, unde se acționează pentru remedierea situației.

Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, s-au înregistrat avarii în 10 localități din județul Alba, fiind afectați un număr de 10.300 consumatori finali. Pentru remedierea situației, se acționează cu mai multe echipe DEER, companie în grupul Electrică SĂ, în acest moment sunt nealimentati 92 de consumatori din localitatea Ocoliș.

În urma evaluării pagubelor înregistrate, Guvernul Cîțu va asigura în regim de urgență ajutoarele necesare pentru a veni în sprijinul populației afectate.

Solidaritatea în aceste momente este foarte importantă și necazul care s-a abătut în urmă cu câteva zile peste oamenii din cele 13 localități din județul Alba va găsi un răspuns urgent din partea Guvernului.

Dincolo de ajutoarele de urgență care vor veni categoric în zilele următoare, vreau să le mulțumesc structurilor MAI care au fost aici la datorie din prima zi – pompieri, jandarmi, polițiști. De asemenea, le mulțumesc colegilor de la MApN, echipelor de la EON, reprezentanților Crucii Roșii, tuturor celor care au fost implicați în acțiunile de sprijinire a populației din zonele afectate de inundații”.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top