Ioan Dîrzu : Pentru că a distrus agricultura țării Fermierii și cultivatorii români așteaptă demisia de onoare a ministrului Oros

0

Există numeroase motive pentru care ministrul Agriculturii, Adrian Oros, trebuie să fie demis sau, dacă are onoare, să plece singur din funcția pe care o deține. Crescătorii de animale și cultivatorii simt pe propria piele greșelile pe care le face și, mai târziu, deși nu au nici o vină, vor fi nevoiți să le deconteze. Dacă nu vor fi luate măsuri urgente, sectorul agricol și alimentar va avea mult de suferit.

Ministrul Oros și guvernul liberal din care face parte n-a construit, n-a dezvoltat, ci a distrus. Mandatul său, până la această dată, este caracterizat de management defectuos, lipsă de viziune, înșelarea încrederii producătorilor, frica de responsabilitate și, nu în ultimul rând, pierderi incomensurabile în agricultură.

Motive pentru care ministrul Agriculturii trebuie să fie demis sunt multe. În rândurile de mai jos vom menționa o parte dintre ele:

 1.        Deși e o secetă cumplită, nu au fost asigurate resursele necesare pentru irigații. Din cele 1,5 milioane de hectare irigabile, lăsate la cheie de guvernarea PSD, abia dacă s-au irigat câteva sute de mii de ha. Sunt 340 de proiecte aprobate, pentru darea în funcțiune a irigațiilor pentru încă 800.000 ha, care zac în sertarele ministerului.

2.         Nu s-au dat despăgubiri fermierilor pentru culturile compromise de secetă. E cu atât mai grav cu cât ministrul Oros admitea public că sunt 3.000.000 de hectare afectate. Ministrul Oros, alături de premierul Orban, anunța că banii de despăgubiri ajung la oameni după recoltare. Ceea ce este absurd: Deci nu recoltezi, nu capeți despăgubiri! Și dacă ai întors deja cultura pentru că a fost compromisă de secetă, ce să mai recoltezi?

3.         Pierderi uriașe pentru legumicultorii români! Ministrul Agriculturii nu a identificat nici o soluție viabilă pentru a permite accesul la piață, iar blocarea legumicultorilor le-a provocat pagube de sute de milioane de lei.

4.         Zero EURO pentru România din fondurile alocate de către Comisia Europeană pentru sprijinirea agricultorilor afectați de pandemie!

5.         Blocarea ori subfinanțarea unor programe esențiale din Agricultură, doar pentru că erau ale PSD: Irigații, apă gratuită, antigrindină, tomate, usturoi, Bazna-Mangalița, revitalizarea liceelor agricole, sprijin pentru tinerii fermieri, reducere TVA la alimente bio, miere-n școli etc.

PSD cere demiterea lui Adrian Oros pentru incompetență, și lipsă de implicare în sprijinirea agriculturii și a sectorului alimentar românesc, în pofida pierderilor uriașe provocate de restricțiile pandemiei și de seceta gravă.

Agricultorii români merită un ministru care să le cunoască problemele și să vină cu soluții de rezolvare. Sectorul agricol și alimentar este de importanță națională și o sursă importantă de venit pentru foarte mulți oameni, însă trebuie susținut mereu!

Distribuie

Lasă un comentariu

Top