DSP Alba: Pregătiri pentru valul 4 al pandemiei: 180 de locuri pentru pacienții infectați cu COVID – 19, 80 de paturi pentru pacienții suspecți de infecție cu COVID – 19

0

Autoritățile din Alba au început pregătirile pentru valul patru al pandemiei de coronavirus. Numărul cazurilor crește de la o zi la alta, iar în secțiile ATI ale unităților medicale, ajung tot mai mulți pacienți.

Potrivit Direcției de Sănătate Publică Alba, la nivelul județului sunt în prezent 180 de locuri disponibile pentru pacienții infectați cu COVID – 19, iar un număr de 80 de paturi vor fi amenajate pentru pacienții suspecți de infecțiecu COVID – 19.

Centru de dializă privat realizează dializa iterativă pentru pacienții confirmați cu Covid-19 ,în tură suplimentară cu dezinfecția ulterioară a unității și respectarea procedurilor.

În cazul în care pacienții dezvoltă o formă severă sau critică de Covid-19 vor fi internați în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia.

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia va solicita în etapa următoare scăderea numărului de paturi alocate pacienților Covid-19 ,pentru a da posibilitatea Spitalului Municipal Aiud care avea alocate doar paturi pentru pacienții confirmați cu SARS CoV-2 , să ofere servicii pentru pacienții non- Covid-19.

Pacienții cu afecțiuni psihiatrice și confirmați cu Covid-19 vor fi internați în Spitalul Municipal Aiud.

Gravidele confirmate cu Covid -19 în funcție de forma de boală și trimestrul de sarcină va fi internată în spitalul la care se adresează sau în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, Spitalul Municipal Blaj și Spitalul Municipal Sebeș.

NUMĂR PATURI ALOCATE ÎN CAZ DE RECRUDESCENȚĂ

În cazul recrudescenței cazurilor confirmate de Covid-19 , spitalele trebuie să ia măsuri urgente de creștere a numărului de paturi avizate pentru asistența medicală a pacienților , cazuri confirmate și suspecte de Covid-19 în conformitate cu planurile de reziliență asumate de managerii unităților sanitare.

Ordinea în care spitalele vor lua masurile de creștere a numărului de paturi alocate pentru cazuri suspecte și confirmate Covid-19 este argumentată de afectarea cât mai redusă a acordării asistenței medicale pacienților non-Covid-19,a particularităților de spațiu și personal existente.

Astfel în prima etapă de creștere a numărului de paturi va oferi asistență medicală conform planului de reziliență

Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia nivel I de competență

Spitalul de Pneumoftiziologie Aiud nivel III de competență

Spitalul Orășenesc Câmpeni nivel III de competență

Spitalul Municipal Sebeș nivel III de competență

În funcție de incidența cazurilor confirmate, rata de incidență la nivelul județului, rata de ocupare a paturilor în unitatea sanitară în a doua etapă de creștere a numărului de paturi va oferi asistență medicală conform planului de reziliență.

Spitalul Orășenesc Cugir nivel III de competență

Spitalul Municipal Blaj nivel I de competență

Spitalul Municipal Aiud nivel I de competență

Spitalul Orășenesc Abrud nivel III de competență

Ordinea stabilită permite spitalelor din etapa a doua să se organizeze prin externarea, tranferul pacienților internați iar cazurile non-Covid-19 să fie preluate de celelalte unități sanitare în acord cu protocolul existent la nivelul județului.

Pacienții cu afecțiuni psihiatrice și confirmați cu Covid-19 vor fi internați în Spitalul Municipal Aiud.

Gravidele confirmate cu Covid -19 în funcție de forma de boală și trimestrul de sarcină va fi internată în spitalul la care se adresează sau în Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia, Spitalul Municipal Blaj și Spitalul Municipal Sebeș.

Scopul protocolului este de asigurarea accesibilității la servicii medicale în unități sanitare cu paturi a cazurilor non COVID -19 precum și asigurarea cu resursă umană specializată a Spitalului Municipal Aiud, spital care va asigura asistență medicală pacienților suspecți și confirmați COVID-19.

Deoarece spațiul și resursa umană specializată la nivelul unităților sanitare nu permite organizarea a două gărzi de ATI, la nivelul unităților s-a convenit în protocol organizarea unui compartiment cu 20 paturi ATI la nivelul Spitalului Municipal Aiud, cu garda asigurată conform unui algoritm ,de medici specialiști ATI de la toate unitățile din județ.

8 gărzi pe lună asigurate de SJU Alba Iulia;

12 gărzi pe lună asigurate de Spitalul Municipal Sebeș;
2 gărzi pe lună Spitalul Municipal Blaj;

4 gărzi pe lună asigurate de Spitalul Orășenesc Cugir;

4 gărzi pe lună asigurate de Spital Orășenesc Cîmpeni;

1 gardă pe lună Spitalul Municipal Aiud.

Spitalele de nivel I vor asigura asistența medicală a cazurilor severe și critice care au fost internate in unitățile sanitare proprii pentru alte patologii și s –au pozitivat, cazurile severe si critice provenite din unitățile de nivel III și alocare a 10% din paturi pentru transferuri din alte unități de nivel I din județ.

Spitalele de nivel III vor asigura asistența medicală pacienților cu forme usoară și medie de boală care s- au adresat unității, pacienți cu boală renală cronică în stadiul final și Covid-19 cu forme ușoare sau medii, pacienți cu forme ușoare și medii tranferați din spitalele de nivel I, pentru care vor fi alocate 30% din paturile existente pentru asistența pacienților Covid-19.

Pacienții cu boală cronică renală vor fi internați în Spitalul Orășenesc Cugir , Spitalul Municipal Sebeș și Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia pentru a putea fi transportați cu ambulanța la unitatea de dializă din Alba Iulia și Hunedoara iar pacienții care efectuează dializa în Turda , județul Cluj vor fi internați în Spitalul Orășenesc Câmpeni, Spitalul Orășenesc Abrud.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top