Conceptul de educație Montessori: avantajele și dezavantajele acestei metode pedagogice

1

Probabil te afli și tu printre cei care au auzit despre educația Montessori, un stil de predare foarte specific, care se concentrează pe cinci domenii cheie ale dezvoltării copilului: viață practică, matematică, materiale senzoriale, cultură și limbă. Această metodă pedagogică se bazează pe adunarea experienței persoanele și pe învățarea independentă. Deviza „Ajută-mă să fac singur! este în mare parte ceea ce îi ghidează pe copii și educatori, aceștia din urmă intervenind doar într-o manieră îndrumătoare și bine punctată.

Iată ce trebuie să afli despre pedagogia Montessori:

De ce este atât de diferit stilul Montessori?

Acest tip de educație se distinge de metodele de predare convenționale în special datorită faptului că este individual, adaptat pentru caracteristicile și preferințele fiecărui copil în parte, creându-se un conținut adecvat de învățare în funcție de abilitățile sau interesele sale.

Pedagogia Montessori se bazează pe munca liberă, predarea deschisă și pe învățarea prin proiecte, folosindu-se materiale speciale, care susțin dezvoltarea independentă. În acest fel, fiecare copil va ține cont de propriul ritm de învățare. Acest lucru se bazează pe faptul că Dr. Maria Montessori, cea care a dezvoltat această metodă la începutul secolului al XX-lea, a înțeles că micuții învață cel mai bine atunci când pot alege singuri ceea ce vor să studieze.

Stilul Montessori este diferit de modul în care cel mai probabil ești obișnuit, chiar și atunci când vine vorba despre sala de clasă. Într-un spațiu Montessori, există stații cu diferite activități, în care copiii se pot implica pe tot parcursul zilei, iar profesorul doar oferă asistență, explicând lucrurile. Pe scurt, pedagogia Montessori este orientată holistic spre copil, promovând dezvoltarea emoțională, intelectuală, socială și fizică a acestora.

Care sunt avantajele metodei Montessori?

Nu există atât de mulți părinți sau profesori care să susțină din toată inima pedagogia Montessori, în mare parte pentru că în România nu există foarte multe grădinițe sau școli care să accepte această metodă de predare.

Însă, cei care au avut o legătură cu acest stil de predare, au înțeles că aduce numeroase avantaje și beneficii atât copiilor, cât și părinților.

Prin urmare, iată care sunt cele mai importante avantaje ale metodei Montessori:

  • Învățarea independentă

Accentul se pune în mare parte pe învățarea independentă, ceea ce face ca o sală unde se predă această metodă să fie cu totul diferită de cea obișnuită: se folosește multă lumină naturală, există foarte mult spațiu disponibil și se dorește crearea unui mediu frumos și accesibil pentru învățare. Copiii pot alege și folosi lucrurile care se potrivesc abilităților lor, în acest fel progresând ca indivizi.

  • Dezvoltarea abilităților sociale

Copiii sunt fascinați de ceea ce fac ceilalți colegi, iar gruparea pe diferite categorii de vârstă în același mediu le permite acestora să învețe unii de la alții, dezvoltându-și abilități sociale, precum integrarea sau acceptarea.

  • Independența – o prioritate absolută

Educația Montessori este utilă pentru dezvoltarea unei game mari de abilități. Deoarece învățarea se autodirecționează, copiii pot experimenta sentimentul de independență mult mai repede, iar astfel își pot dezvolta încrederea în propriile abilități, ceea ce nu se întâmplă în cazul metodei de predare tradiționale.

  • Dezvoltarea unei relații pozitive cu învățarea

Această metodă promovează dragostea de a învăța, iar acest beneficiu se extinde de-a lungul întregii vieți, devenind un aliat al fiecărei etape a educației, inclusiv formarea sau viața profesională.

  • Perfectă pentru copiii cu nevoi speciale

La început, Maria Montessori a folosit metoda pentru copiii cu nevoi speciale și cu dizabilități intelectuale. Aceștia au fost integrați într-un grup de prichindei de vârste diferite, ceea ce nu a pus presiune asupra lor că nu pot ține pasul cu colegii. Mai mult, în sala de clasă s-a creat un mediu de învățare sigur și stabil, care permite educația personalizată.

Dezavantajele metodei Montessori

Chiar dacă educația Montessori are numeroase avantaje, totuși ea nu este lipsită de dezavantaje, iar printre acestea se pot enumera:

  • Costurile mult mai mari, datorită materialelor de învățare mult mai scumpe. Părinții care vor să includă acest stil de educație în viața copiilor lor pot totuși să cumpere diverse cărți de cultură generală și despre educația Montessori, pentru a afla cum pot folosi diverse materiale și idei în viața de zi cu zi.
  • Independența nu este totul, iar această mentalitate extrem de valoroasă poate îngreuna lucrul în echipă sau sub o autoritate strictă.
  • Structura unei clase Montessori poate fi intimidantă, unii copii preferând un mediu de clasă cu mese și scaune aliniate, care le oferă senzația unui spațiu ordonat, sigur și cu o oarecare rutină.

Dacă vei alege să-ți duci copilul la o grădiniță sau la o școală care se axează pe metoda de educație Montessori, trebuie să știi că această decizie necesită un angajament puternic din partea ta, ca părinte, din toate punctele de vedere.

Sursa foto: shutterstock.com

Distribuie

Un comentariu

Lasă un comentariu

Top