Centenarul Marii Uniri. Carei, ultima frontieră

0
Centrul pentru Politici Locale și Asociația Județeană a românilor refugiați și deportați în urma dictatului de la Viena din 30 august 1940, Filiala Carei, organizează un eveniment special  intitulat „Centenarul Marii Uniri. Carei, ultima frontieră”.
Evenimentul este organizat la comemorarea a 78 de ani de la martiriul românesc suferit în urma dictatului de la Viena, peste 1500 de români fiind atunci masacrați de regimul ocupant horthyst și aproape 250 000 de români fiind nevoiți să-și părăsească vetrele. Ungaria a ocupat în urma dictatului o suprafață de 43.492 km pătrați, reprezentând jumătate din teritoriul Transilvaniei, cu o populație de 2.667.000 locuitori, dintre care 50.2% români, 37.1% maghiari și secui și 12.7% germani, evrei și alte naționalități.
”IERTĂM dar NU UITĂM!”
Dictatul de la Viena din 1940 a reprezentat unu dintre cele mai dramatice episoade din istoria românilor. Peste 1500 de români din Transilvania de Nord-Vest  au fost masacrați în mod barbar de regimul horthyst, instaurat, în mod discreționar, de Axa Răului Hitler-Mussolini-Horthy.
Anul acesta, când sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire, comemorăm și 78 de ani de la martiriul neamului nostru.
Centrul pentru Politici Locale  și ASOCIAȚIA JUDEȚEANĂ  A ROMÂNILOR REFUGIAȚI, EXPULZAȚI ȘI DEPORTAȚI ÎN URMA DICTATULUI DE LA VIENA DIN 30 AUGUST 1940, Filiala CAREI, organizează la Carei un eveniment special  intitulat „Centenarul Marii Uniri. Carei, ultima frontieră” unde vor fi prezenți istorici, oficialități locale și centrale, martori ai acelor vremuri, urmași ai deportaților din 1940 precum și fiul primarului român din Carei din anul 1940.
Vineri, 31 august 2018, de la ora 17,00 la Monumentul Refugiaților din 1940 și de la ora 17,45 la sala festivă de  la Colegiul Tehnic Iuliu Maniu, vom evoca acele timpuri cumplite care s-au abătut, în mod nemilos, asupra poporului român, vom celebra patriotismul și jertfa eroilor noștri care au realizat România Mare.
Vom face un arc de timp între cele două momente esențiale din istoria noastră, 1918-1940, vom prezenta cazuri de personalități care au fost omorâte în chinuri groaznice după instaurarea regimului hortyst pentru simplu fapt că au fost delegați la Marea Unire.
Vom arbora un tricolor românesc la Monumentul Ostașului Român de la Carei, un sobor de preoți va ține o slujbă în cinstea martirilor neamului nostru. Istorici și oficialități vor ține conferințe legate de acest eveniment.”
Distribuie

Lasă un comentariu

Top