Capacitatea la care funcționează anumite afaceri va fi legată din nou de incidența locală

0

Guvernul urmează să revină la regulile care leagă funcționarea, la capacitate redusă, a anumitor afaceri de incidența înregistrată la nivel de localitate, conform unei hotărâri a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU). Astfel, capacitatea permisă pentru localuri se va raporta la pragul de trei la mie, în timp ce pentru alte afaceri se va aplica un prag de unu la mie. Noile reguli se vor aplica odată cu prelungirea stării de alertă.

Este vorba de măsurile adoptate de CNSU prin Hotărârea 1/2022, care însă trebuie preluate într-o hotărâre de Guvern pentru a se aplica efectiv. Documentul prevede că starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile, adică intervalul 8 ianuarie – 6 februarie 2022. Totodată, vor exista noi restricții pentru afaceri față de regulile valabile în momentul de față.

Important! Se păstrează orarul de funcționare 05:00 – 22:00 și accesul pe bază de certificat verde privind COVID-19 (vaccinare, vindecare, testare) pentru afacerile incluse în cele două scenarii de mai jos.

Scenariul de incidență de până la trei la mie

Începem cu pragul de trei la mie pentru că vizează exclusiv restaurantele și cafenelele din interior și terasele (inclusiv cele ce țin de unitățile de cazare). Localurile pot funcționa în continuare la o capacitate de 50% (ca acum), însă numai în localitățile în care incidența este de până la trei la mia de locuitori. Dacă incidența trece de trei la mie, accesul este permis la o capacitate de 30%.

Scenariul de incidență de până la unu la mie

Afacerile din lista de mai jos se raportează toate la pragul de unu la mie. Adică dacă incidența locală este de până la unu la mie, accesul este permis la o capacitate de până la 50%, iar dacă incidența este de peste unu la mie, accesul este permis la o capacitate de până la 30%. Este vorba de:

  • cinematografele și instituțiile de spectacole și concerte;
  • spectacolele, concertele și festivalurile în aer liber (capacitate de maximum 50%, adică maximum 1.000 de persoane, respectiv capacitate de maximum 30%, adică maximum 500 de persoane);
  • cursurile de instruire și conferințele (capacitate de 50% – maximum 150 de persoane, respectiv capacitate de 30% – maximum 100 de persoane);
  • sălile de sport și fitness în spații închise;
  • competițiile sportive în spații închise sau deschise;
  • piscinele interioare;
  • sălile de jocuri de noroc;
  • sălile obișnuite de jocuri;
  • târgurile, bâlciurile și talciocurile.

În prezent, aceste afaceri pot funcționa la o capacitate de 50% indiferent cât e incidența locală.

Celelalte reguli aplicabile în prezent pentru afaceri vor fi păstrate de Guvern așa cum sunt acum (este vorba de centre comerciale, magazine nealimentare, farmacii, benzinării, locuri de joacă pentru copii, cluburi, baruri, discoteci, alți comercianți și prestatori de servicii).

Luna octombrie 2021 a fost ultima când restricțiile stării de alertă au mai fost legate de incidența locală. Guvernul a renunțat atunci la funcționarea pe scenarii din cauza numărului mare de cazuri noi de infectare cu coronavirus.

Persoanele vaccinate complet sunt cele pentru care au trecut zece zile de la a doua doză de vaccin sau de la doza unică. Testarea negativă se dovedește cu un test RT-PCR negativ (valabilitate 72 de ore) sau cu un test rapid antigen certificat (valabilitate 48 de ore). Vindecate sunt considerate persoanele care se află în perioada dintre a 15-a și a 180-a zi de după confirmarea infectării cu coronavirus.
Atenție! Măsurile cuprinse în Hotărârea CNSU 1/2022 trebuie preluate într-o hotărâre de Guvern care să fie adoptată și oficializată pentru a se aplica efectiv începând din 8 ianuarie 2022. Acest lucru urmează să se întâmple cel târziu până vineri. (avocatnet.ro)

Distribuie

Lasă un comentariu

Top