Alba – Mureș : Poluare accidentală în urma unei explozii la Termocentrala Iernut. Infiltrații mari de ulei pe râul Mureș

0

Alertă maximă și în județul Alba, pe râul Mureș, unde ISU, pompierii, Garda de Mediu și reprezentanți ai Sistemului de Gospodărire al Apelor, Administrației Bazinală Mureș, sub coordonarea Prefectului Dănuț Hălălai  au construit un baraj absorbant pentru oprirea uleiului deversat de la Termocentrala Iernut.

La Termocentrala Iernut s-a fisurat bazinul unui transformator de ulei şi pe canalul de evacuare s-a infiltrat o cantitate relativ mare de ulei şi a intrat în râul Mureş. Conform procedurilor, se sistează evacuarea termocentralei dar din cauza debitului mare al râului Mureş, cam 180 metri cubi pe secundă, viteza de dispersie şi de deplasare a fost foarte mare.

Deşi incidentul se pare că avut loc vineri între orele 11,00 şi 12,00, Termocentrala Iernut nu a anunţat evenimentul, acesta fiind semnalat de un pescar la Dispeceratul 112, după ce a văzut pete mari de ulei pe râul Mureş iar echipele de la Apele Române au ajuns la Iernut după ora 13,30.

 

“Probabil cei de la termocentrală nu şi-au dat nici ei seama, dacă ar fi anunţat din timp, puteam face protecţia cu aceste baraje absorbante pe canalul lor de evacuare, unde secţiunea e foarte mică şi putem interveni foarte rapid. Am fi putut interveni mult mai eficient dacă ar fi anunţat. Există o procedură în care neanunţarea este contravenţie. Noi am luat ca primă măsură sistarea captărilor de apă din aval”, a spus Cristian Bratanovici, directorul Administraţiei Bazinale de Apă Mureş. 

El a precizat că acţionează două echipe, una la Luduş-Gheja şi alta în judeţul Alba, la Teiuş, însă viteza apei este foarte mare şi barajele absorbante trebuie ancorate bine.

Autoritățile din Alba au monitorizat viitura încă de la intrare în județ, pe raza localității Noșlac, iar la Teiuș au fost montate în această noapte  diguri absorbante. La această oră situația este sub control.

ISU avertizează populația să nu folosească încă apa râului Mureș.

 

Distribuie

Lasă un comentariu

Top