Ajung POLIȚIȘTII victimele unui joc politic ? După creșterea salariilor anunțată de Coaliție, aceștia riscă să aibă venituri pe minus, începând cu luna iulie

0

Coaliția de guvernare a anunțat o creștere salarială în sistemul bugetar, începând cu luna iulie. Coaliția ar urma să acorde „un sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public”se precizează într-o postare a Guvernului României.

Sindicatele din Poliția Română trag un semnal de alarmă și avertizează că, de la 1 iulie, polițiștii ar urma să aibă un venit mai mic decât îl au în prezent. Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, a declarat că este îngrijorat că în comunicatul Coaliției PNL-PSD-UDMR nu mai apare amendamentul privitor la actualizarea salariului de grad, de circa 100 de lei.

Ei bine, dacă nu se va produce această actualizare, începând cu luna iulie, polițiștii ar urma să aibă veniturile mai mici decât le au acum, dat fiind că de la 1 iulie nu vor mai primi norma de echipament, de aproximativ 235 de lei, după cum ne-a precizat Vasile Zelca.

„Dacă ei nu vor actualiza salariul de grad, creșterea va fi netă, în medie, undeva, la vreo 210 lei”, a subliniat, pentru Bugetul.ro, liderul SNPPC.

„Dacă nu mai apare, suntem pe minus”

Noi nu vorbim de o majorare salarială și vreau să precizați acest lucru. Noi vorbim de o restanță. Recuperăm o pătrime din restanța pe care Statul Român ne-o datorează de la 1 ianuarie 2022. Or, acuma primit doar un sfert din ce aveam de primit.

Da (n.r. – rămân valabile calculele pe care vi le-am transmis în aprilie), dar trebuie să mai stabilim, în zilele următoare, dacă mai rămâne în picioare și amendamentul cu acel salariu al gradului, pentru funcția îndeplinită – actualizarea salariului de grad, de până în 100 de lei, că nu mai apare în postarea celor doi președinți ai Coaliției, nici la domnul Ciucă, nici la domnul Ciolacu. Și trebuie să vedem dacă rămâne în picioare și acea actualizare a salariului de grad, pentru că, dacă nu mai apare, suntem pe minus, nu mai suntem pe plus, cu nimic.

Pentru că se va sista plata normei de echipament – de 235 de lei, cam așa este, iar creșterea de care vorbeam (n.r. – în aprilie) e de până în 300 de lei. Dacă ei nu vor actualiza salariul de grad, creșterea va fi netă, în medie, undeva la vreo 210 lei. Deci, noi vom pierde, de fapt. La venit, nu la salariua declarat, Vasile Zelca.

Cei din Comisia Buget-Finanțe ne-au asigurat că vor trece acest amendament, că au Ok-ul Coaliției. Acum așteptăm să se concretizeze, pentru că mai sunt două praguri: Comisia de Muncă, după care va veni votul în plenul Camerei Deputaților. Din ce am înțeles, Coaliția de guvernare și-a dat Ok-ul ca acest amendament să treacă. Este nemulțumitor pentru noi, dar este un pas înainte. Măcar vom acoperi inflația în parte și mai echilibrăm un pic, mai ales că știți că din iunie se va renunța la plata indemnizației de echipament: 253 de lei de polițist. Adică luăm cu o mână și dăm cu cealaltă.

Suntem foarte atenți să nu cumva să fim victimele unui joc politic cu aceste amendamente depuse în ultima zi. Ei au prelungit acum cu două-trei săptămâni procedura, a declarat Zelca, citat de  Bugetul.ro.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top