Succes important pentru șahul din Alba: Mihnea Costachi a câștigat Memorialul “Dan Cartiș” (turneu șah rapid) de la Oradea. Doi mari maeștri internaționali învinși de Șahistul albaiulian.

0

Sâmbătă, la Oradea, s – a desfășurat ceea de – a 5 ediţie, a turneului de șah rapid – Memorialul “Dan Cartiș”.

La competiția dedicată sportului minții, au participat 130 de sportivi din România și Ungaria, fondul de premiere fiind de 15.000 lei.

Lungă pauză competiţională, dar şi premiul pentru primul clasat de 3.500 lei în Memorialul Dan Cartiş, au atras la start 5 mari maeştri internaţionali, 10 maeştri internaţionali şi 7 maeştri FIDE, principalii favoriţi ai turneului fiind MMI Andrei Istrăţescu, MMI Vlad Jianu, MI George-Cătălin Ardelean şi MMI Czebe Attila (Ungaria). Formatul turneului a fost unul combinat, turneul open fiind urmat de un Final Four între primii 4 clasaţi.

Specialist al probelor rapide, Mihnea Costachi a terminat neînvins cele 9 runde ale turneului open de şah rapid, clasându-se cu 7 puncte imediat în urma lui Vlad Jianu care a acumulat 7,5 puncte, celelalte două poziţii care asigurau calificarea în faza finală fiind ocupate de Marius Manolache şi George-Cătălin Ardelean.

În turneul final de departajare s-au jucat meciuri de 2 partide de blitz, fiecare jucător având 3 minute timp de gândire pentru toată partida, plus 2 secunde bonificaţie după fiecare mutare efectuată.

În semifinale Mihnea l-a învins cu 1,5 – 0,5 pe marele maestru internaţional Marius Manolache, în timp ce Vlad Jianu a trecut de George-Cătălin Ardelean, astfel că finala i-a adus faţă în faţă pe doi dintre cei mai talentaţi şahişti români ai ultimelor decenii, ambii fiind foşti medaliaţi la campionatele mondiale de juniori, o performanţă care de-a lungul timpului a fost reuşită doar de 11 juniori români.

Mai rapid şi mai inspirat, Mihnea Costachi s-a impus şi în finală cu marele maestru internaţional Vlad Jianu cu scorul de 1,5 – 0,5, reuşind să îşi adauge în bogatul său palmares o nouă victorie importantă într-un turneu de seniori.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top