Alba stă bine în statistici economice

0

Potrivit  Direcţiei Regională de Statistică Alba, judeţele din Regiunea Centru au realizat în perioada menționată exporturi de peste 6,3 miliarde de euro, iar importurile au fost de peste 5,4 miliarde de euro.

harta regiuniPrima poziţie este ocupată, atât la exporturi, cât şi la importuri, de judeţul Braşov, cu peste două miliarde de euro, respectiv peste 1,9 miliarde de euro.

Judeţul Harghita a înregistrat cea mai scăzută valoare a exporturilor, cu aproape 267 milioane de euro, Covasna având, în zece luni ale anului trecut importuri de circa 254 milioane de euro, ceea ce situează judeţul pe ultimul loc în Regiunea Centru.

În cadrul judeţelor componente ale regiunii, Braşov a avut o pondere de 32,91% în totalul exporturilor, fiind urmat de Sibiu – 29,20% şi de Alba – 7,33%.

Grupa maşini, aparate şi echipamente electrice a participat cu 30,62% la totalul exporturilor din regiune, fiind urmată de cea a mijloacelor de transport cu 17,93%.

Importurile de mărfuri realizate la nivelul Regiunii de Dezvoltare Centru în perioada ianuarie-octombrie 2014 au reprezentat 11,18% din totalul importurilor României. În cadrul judeţelor componente ale regiunii, importurile de mărfuri au fost realizate în cea mai mare parte de judeţele Braşov – cu 35,47%, urmat de Sibiu – cu 27,92% şi de Mureş – 14,83%.

Cel mai mult s-au importat maşini, aparate şi echipamente electrice – 27,53% şi metale comune articole din metal – 14,02%.

 În Regiunea de Dezvoltare Centru, balanţa comercială a înregistrat în perioada menţionată un excedent în valoare de peste 846 milioane de euro. La nivelul judeţelor, aceasta a avut valori pozitive, excepţie făcând Mureş şi Harghita.

Din regiunea CENTRU a României fac parte șase județe din Transilvania: Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top