Sfaturi pentru părinți, din partea asistenței medicale școlare, privind prevenirea transmiterii bolilor respiratorii în colectivitate

0

un articol de Dana Crainic

Asistența medicală școlară, în Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu Alba Iulia”, este acordată elevilor în cele două cabinete medicale din școală : de medicină generală și stomatologie. Activitatea cadrelor medicale din cele două cabinete este reprezentată de acordare prim ajutor, consultații și tratamente, triaj epidemiologic, examinări medicale periodice și de bilanț , activități care se desfașoară în condiții de maximă siguranță pentru elevi. Zilnic trec pragul celor două cabinete zeci de elevi. Doar în acest an școlar, 2019-2020, din septembrie până în prezent, numărul elevilor care au primit îngrijiri medicale depășește 2000, au declarat cadrele medicale din școală.

O altă importantă activitate a cadrelor medicale școlare este aceea de medicină preventivă, de profilaxie. Profilaxia afecțiunilor stomatologice este realizată de cadrele medicale din cadrul cabinetului medical stomatologic, care fac educație pofilactică stomatologică, prezentând elevilor teme referitoare la rolul alimentației în păstrarea integrității dentare, importanța molarului de 6 ani în organism, tipurile de dinți și rolul lor în masticație, tehnica periajului corect, mijloace de prevenție a cariei dentare.

În sezonul rece, când numărul virozelor respiratorii este în continuă creștere, cadrele medicale sfătuiesc părinții să izoleze la domiciliu copiii bolnavi, să nu îi aducă în colectivitate. La primele semne de boală este importantă prezentarea la medic pentru recomandarea tratamentului adecvat. Revenirea în colectivitate se face cu avizul medicului care a tratat și monitorizat copilul.

Școala Gimnazială ,,Mihai Eminescu ” este o unitate de învățământ cu un efectiv de peste 1000 de elevi, de aceea este importantă respectarea regulilor minime de prevenire a transmiterii bolilor respiratorii.

Cadrele medicale au o bună colaborare cu cadrele didactice si directorul școlii, dar e nevoie de ajutorul susținut al părinților, care sunt rugați să comunice cazurile de boală pentru a se putea face urmărirea clinică a contacților din clasă și școală.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top