Record la investiții în 2015 pentru orașul Blaj

0

vot bugetBugetul local pentru anul 2015 are o valoare totală de 39,91 milioane  de lei, în această  formulă fiind incluse și sumele alocate de la bugetul de stat.

,,Blajul va avea și în acest an un buget axat pe dezvoltare. Structura bugetului pentru anul 2015 reprezintă o fotografie a priorităților locale și iși propune  transformarea proiectelor în obiective de investiții’’, spune primarul Gheorghe Rotar.

În conformitate cu Legea 273 privind finanțele publice locale veniturile proprii administrate efectiv de edilii locali sunt la nivelul de 22,3 milioane lei. În această categorie intră impozitele pe clădiri și terenuri, cotele defalcate din impozitele pe venit și alte impozite și taxe locale. Cea mai mare parte a veniturilor anului 2015 provine din cotele defalcate pe impozitul pe venit – aproape 37% adica 8,1 milioane lei. Din cote defalcate din TVA bugetul local contează pe  1,1  milioane de lei.

Aportul adus bugetului local propriu de taxele și impozitele pe clădiri și terenuri plătite de persoanele fizice este de doar 8, 2% în timp ce persoanele juridice asigură direct prin plata impozitelor și taxelor pe clădiri și terenuri mai mult de dublu, respectiv 21% din bugetul propriu al municipiului.

Cu un buget mai mare cu 35% față de anul trecut, municipalitatea iși propune să continue programul de investiții demarat în anii precedenți dar și să adauge obiective noi și ample acestuia.

 

Astfel, nu mai puțin de 38,6% din buget va fi îndreptat către capitolul investiții  și reparații capitale. 86,3 milioane de lei reprezintă cea mai mare sumă alocată vreodata investițiilor de catre administrația publică locală din Blaj. În această categorie intră modernizarea infrastructurii supraterane (asfalt, trotuare , rigole , edificii școlare și culturale) și modernizarea infrastructurii subterane (apă , canalizare).

 

La capitolul investiții , cele mai importante vor fi doua proiecte derulate în parteneriat cu Consiliul Județean Alba: continuarea lucrărilor la Palatul Cultural (1 000 000 lei) și demararea lucrărilor de amenajare a unei baze de agrement (1 500 000 lei). Lista investițiilor ce urmează a fi realizate anul acesta mai cuprinde: amenajarea Centrului Cultural Horia Cucerzan (200 000 lei), reparații capitale cabinete medicale strada Primăverii (300 000 lei), amenajare Parc Gheorghe Barițiu (250 000 lei), amenajare Gradina Botanică (606 000 lei), modernizare Câmpia Libertății (500 000 lei), montare camere frigorifice  la Căminele Culturale din Tiur, Mănărade, Petrisat (62 500 lei), montare instalație de climatizare Căminul Cultural Petrisat (187 000 lei), modernizare strada Axente Sever (240 000 lei), alte dotări (150 000 lei). De la bugetul local în 2015 vor mai fi alocați 300 000 lei pentru întocmirea de proiecte sau studii de fezabilitate , 1 500 000 lei reprezentând contribuția locală la proiectul european de extindere a canalizării și de construire a Stației de epurare și 200 000 lei pentru modernizarea mai multor trotuare cu dale.

Lista de investiții a anului 2015 mai cuprinde și reabilitarea a 4 km de străzi respectiv: Republicii, Dr. Vasile Suciu, Petru Maior, Samuil Micu, Coriolan Suciu, Mihai Eminescu, Ioan Heliade Radulescu și Horea. Valoarea totală a lucrărilor este de 1 500 000 lei.

Lista aceasta nu se referă la cei 30 de km de străzi pe care în anul 2014 s-au executat lucrări de extindere a sistemului de canalizare. Toate aceste străzi sunt beneficiarele unui proiect separat în valoare de 3,2 milioane lei.

gheorghe-valentin-rotar,, Bugetul anului 2015 va fi unul ambițios, de maximizare a dezvoltării economice realizate în ultimii ani la Blaj. Avem proiecte îndrăznețe dar păstrăm filozofia bugetelor anterioare de reducere a cheltuielilor în favoarea unor sume mai mari alocate către bunăstarea edilitară a beneficiarului direct, CETATEANUL, ’’ afirmă primarul Gheorghe Valentin Rotar.

 

Proiectul de buget inițiat de primarul Gheorghe Valentin Rotar a fost votat în unanimitate de consilierii locali în 6 februarie.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top