Cum îngroapă Ministerul Economiei mineritul definitiv . Piatra funerară pusă și pe Cupru Min Abrud

4

sediu  Cupru Min Abrud, compania care deţine 60% din rezervele de cupru ale României, va fi scoasă din nou la privatizare, după ce, anul trecut, statul intenţiona să o includă, alături de Moldomin, într-o companie naţională de cupru.

O altă strategie a bișnițarilor din Ministerul Economiei vine să pună la pământ planul de reorganizare și atragere de investiții a conducerii Companiei din Abrud, din ultimii trei ani.

Din surse neoficiale am aflat că actualul director general al CupruMin, Dorel Tomuș, și-a depus demisia din funcție după ce acționarul principal al Companiei trage din răsputeri să aducă la Abrud un fost consiler ministerial, Nicolae Turdean,  care în urmă cu mai mulți ani afirma cu tărie că societatea trebuie închisă deoarece nu mai are nici o șansă de redresare.

Urmând cariera domnului Turdean, aflăm că acesta a devenit pe vremea ministrului Vosganian, mare specialist pe închiderea mineritului. Au trecut prin mâna domniei sale  minele de la Baia de Arieș, Zlatna , Roșia Montană,  Gura Barza și MoldoMin .

Aceasta este a treia „strategie“gândită de stat pentru compania din Abrud. Guvernul a încercat, în 2012, să privatizeze Cupru Min, cerând un preţ de 57,3 mil. euro pentru cedarea companiei. Această tentativă de privatizare a atras un investitor, o firmă din Canada înfiinţată cu câteva luni înainte de derularea licitaţiei, care a oferit 200,7 milioane de euro pentru Cupru Min. Totuşi, actele de vânzare nu au mai fost semnate din cauza unor neînţelegeri între cele două părţi.

cuprumin-abrud După acest eşec, statul a încercat o nouă strategie, anume să atragă companii dispuse să investească 40-50 milioane de euro în Cupru Min, în schimbul dobândirii titlului de partener. Şi această variantă a căzut, aşa că statul a schimbat „strategia“ şi a scos la vânzare minereul concentrat de cupru extras de Cupru Min, sperând să atragă suficiente fonduri pentru derularea investiţiilor de mediu ale companiei. Nici acest plan nu a funcţionat, astfel că statul a anunţat, la începutul anului trecut, că vrea să listeze Cupru Min la bursă. Acest plan a rezistat însă doar jumătate de an, pentru că în decembrie 2014 fostul ministru al economiei Constantin Niţă spunea că producătorul de cupru nu va mai fi listat la bursă, ci va fi inclus într-o companie naţională a cuprului, alături de Moldomin Moldova Nouă, cu înfințare la Minvest Deva, urmând apoi să fie mutată la București. De ce această decizie , simplu,   pentru a rezolva problemele de mediu cu decantorul de steril de la MoldoMin cu banii din CupruMin.

Potrivit datelor de la Ministerul  Finanţelor Publice, Cupru Min a avut în 2013 venituri totale de 162,6 milioane de lei, în creştere cu 3,3% faţă de nivelul de 157,3 milioane de lei în 2012. Chiar dacă a avut venituri mai mari, în 2013 compania a avut un profit mai mic decât în 2012, de circa 8 milioane de lei, faţă de câştigul de 11,3 milioane de lei în 2012 ,datorită prețului de bursă care a scăzut aporoape la jumătate. Cei peste 500 de angajați sunt din nou îngrijorați și se gândesc la viitorul lor. Aceștia sunt pregătiți să iasă în stradă dacă schimbările sunt reale și nu sunt prielnice companiei.

Distribuie

4 comentarii

  1. Latraii si o sleata de oameni care au varsta de pensionare striga cu gura mare, nici na sosit omul in zona, nu si-a prezentat strategia si unii urla,oare ne putem pune intrebarea de ce?Este cazul pentru cei care mai mult se plimba prin oras in timpul programului sa mediteze ca sunt la lucru nu la servici.

  2. Penru ca a scris Vasile, vreau sa mai zic si eu cate ceva. Problema este ca SC CUPRU MIN SA este rentabila numai in modul de prezentare facut de conducerea acestuia pentru ca adevarul este altul.
    Daca s-ar lua in considerare efectuarea descopertei
    care a ramas in urma cu cca 100 000 de tone s-ar vedea clar ca cele doar citeva milioane lei beneficiu nu ar fi de ajuns. Pentru ca sa se ajunga la un raport descoperta minereu conform proiect de exploatare ar trebui in jur de 10 miliarde lei noi doar pentru transportul sterilului. Desigur ca pe multi ii intereseaza doar sutele de mii lei noi luate lunar ca salar fara ca sa poate justifica aeste sume cu activitate de productie. Va doresc o zi buna.

Lasă un comentariu

Top