Blestemul șoferilor , de astăzi pe micile ecrane … Legi noi și amenzi usturătoare !

0

soferi2Noile modificări din Codul Rutier care intră astăzi în vigoare stabilesc o serie de amenzi drastice. Condusul sub influența alcoolului se taxează cu 21 – 50 de puncte amendă și suspendarea permisului pe 3 luni.

 Șoferii care nu opresc la trecerea de cale ferată vor fi amendați cu 9.600 de lei, iar cei care trec pe roșu vor primi o amendă de 4.000 de lei. Vorbitul la telefon în timpul condusului unui autovehicul și nepurtarea centurii de siguranță vor atrage amendă de 1600 de lei. În plus, începând de astăzi, este interzis transportul copiilor de până la trei ani în mașini care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță.

 

Viteză mai mare, suspendarea permisului mai mult

 

Depăşirea limitei de viteză cu 51 până la 60 de kilometri pe oră se sancţionează cu amenzi din clasa a IV-a, cuprinse între 9 şi 20 de puncte amendă, adică între 720 şi 1.600 de lei. În plus, se ridică şi permisul de conducere pentru 90 de zile. În cazul depăşirii limitei de viteză cu peste 60 de kilometri pe oră, se aplică amenzi din clasa a V-a, care implică sancţiuni cuprinse între 21 şi 50 de puncte amendă (între 1.680 şi 4.000 de lei), plus suspendarea permisului de conducere pentru 180 zile.

 

În cazul în care depăşirea vitezei legale cu mai mult de 60 de kilometri pe oră se soldează cu un accident rutier urmat exclusiv de pagube materiale, se aplică sancţiuni din clasa a VI-a, care implică de la 51 până la 120 de puncte de amendă (între 4.080 şi 9.600 de lei), la care se adaugă suspendarea permisului pentru un an. În cazul în care accidentul se soldează cu victime, perioada de suspendare a permisului se dublează la doi ani.

 

Toleranţă la alcool de până în 0,2 g/l

 

O noutate în Codul Rutier se referă la tolerantă la alcool. O concentraţie de până în 0,2 g/l alcool pur în sânge – aproximativ o bere sau un pahar de vin – nu mai este considerată infracțiune. Este interzisă însă conducerea unui autovehicul pe drumurile publice dacă ai consumat droguri, ai luat medicamente cu efecte similare stupefiantelor sau ai o îmbibație de 0,15 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv 0,2 g/l alcool pur în sânge.

 

Această abatare se sancționează cu amendă prevăzută în clasă a V-a de sancțiuni (21 la 50 puncte-amendă) plus cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 180 de zile. În cazul în care îmbibația alcoolica este de peste 0,5 g/l alcool pur în sânge, faptă constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la unu la cinci ani.

 

Rămâi fără permis dacă nu plăteşti amenda

 

Potrivit noului Cod Rutier, vor fi sancţionaţi cu 9 până la 20 de puncte-amendă şi suspendarea permisului până la trei luni numai şoferii care nu acordă prioritate, depăşesc sau trec pe roşu şi provoacă un accident rutier soldat exclusiv cu pagube materiale. În cazul în care un şofer nu îşi achită amenda în termen de 30 de zile, permisul de conducere îi este suspendat.

 

Suspendarea efectivă a permisului are loc, însă, după alte 15 zile de la comunicarea dispoziţiei de suspendare. Sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie.

 

Amenda maximă: de 9.600 de lei

 

Amenda maximă, de 9.600 de lei, va fi aplicată şoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată, atunci când semnalele acustice şi vizuale sunt pornite. De asemenea, cu 9.600 de lei vor fi sancţionaţi şi şoferii care sunt implicaţi în accidente rutiere şi au o alcoolemie mai mare de 0,25 la mie în aerul expirat.

 

Şoferii care se încumetă să treacă pe culoarea roşie a semaforului vor fi sancţionaţi cu amenzi de 4.000 de lei.

 

Distribuie

Lasă un comentariu

Top