Avem în sfârșit Guvern. Guvernul României, a primit votul a primit votul de investitură din partea Parlamentului

0

Guvernul PNL – PSD – UDMR, condus de Nicolae Ciucă, a primit joi, votul de investitură din partea Parlamentului României.

Noul guvern, a primit un număr de 318 voturi, iar pentru o viitoare investitură, era nevoie de 234 voturi.

Au fost și 126 de parlamentari, care au votat împotrivă.

În ultimii șase ani, din noiembrie 2015 și până acum, în funcția de premier (inclusiv interimar) s-au perindat zece persoane: Victor Ponta, Sorin Câmpeanu, Dacian Cioloș, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Mihai Fifor, Viorica Dăncilă, Ludovic Orban, Florin Cîțu și Nicolae Ciucă.

Luni, avându-l alături pe Nicolae Ciucă, Klaus Iohannis a anunțat oficial că-l nominalizează la funcția de premier al” majorității solide” PNL-PSD-UDMR.

Miercuri, propunerile de miniștri din cabinetul Ciucă au primit fără nicio problemă avize favorabile în comisiile parlamentare, iar joi, de la ora 10.00, este programată ședința comună a Camerei Deputaților și Senatului pentru votul de învestitură.

Potrivit Constituţiei şi Regulamentului, Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Votul este secret, cu bile. Trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu dintre membrii celor două Camere ale Parlamentului.

Propunerea Ciucă vine după o criză politică de aproape trei luni, care a început cu momentul în care Florin Cîțu l-a dat afară din guvern pe ministrul USR al Justiției, Stelian Ion. Guvernul Cîțu a picat apoi după o moțiune de cenzură votată atât de USR, cât și de PSD.

Au urmat două propuneri de premier care nu aveau la acel moment susținerea politică necesară pentru a trece de votul parlamentului: Dacian Cioloș, care a obținut doar 88 de voturi din cele 234 necesare și Nicolae Ciucă, care și-a depus mandatul înainte să ajungă în Legislativ pentru că nu avea sprijin pentru un guvern minoritar.

Acum Ciucă are un sprijin parlamentar mai mult decât confortabil, lucru evidențiat la audierile din comisii de miercuri, când s-au dat avize favorabile pe bandă rulantă pentru miniștrii propuși.

Inamicul declarat al PSD cu ceva vreme în urmă, Klaus Iohannis nu a mai spus recent nimic contra formațiunii conduse de Marcel Ciolacu.

Doresc să vă mulțumesc celor care ne-au acordat votul de încredere și celor care nu ni l-au acordat.

Ne-am asumat o răspundere foarte mare, am înțeles și recomandările Opoziției.

Vom face tot ce este posibil să avem în centru cetățeanul român și să facem tot ce e cu putință să depășim aceste probleme din cauza crizei COVID.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top