Anchetă : Cine se află în spatele afacerii Deva Gold și care este legătura cu Roșia Montană

1

Afacerea Deva Gold SA ascunde o serie de acțiuni și inginerii financiare destul de încâlcite care s-au derulat pe o perioadă de 18 ani. Din cumulul companiilor offshore și a numelor conexe a acelorași oameni care au stat în spatele RMGC, având ca liant Gabriel Resources, Deva Gold nu este alceva decât o nouă Roșia Montană. 

Proiectul Deva Gold se apropie cu pași rapizi de faza inițială de exploatare, astfel compania a trecut la faza de pregătire și amenajare a terenului fără un aviz de mediu. Inspectoratul de Stat în Construcții (ISC) a constatat emiterea autorizației de construire cu încălcarea prevederilor legale pentru organizarea de șantier a platformei industriale de la Certej.

Guvernul României nu a solicitat nicio garanție de mediu pentru aprobarea proiectului de la Certej. Participația statului român, similară celei de la Roșia Montană, este acceptată în forma actuală, iar contractul ce stă la baza acestui proiect este tot unul secret. Zăcământul de la Certej este cotat la bursa din New York la peste 40 de milioane de euro, sumă din care statul român va încasa zece milioane reprezentând redevența și participațiunea cu care este acționar.

Eldorado Gold, compania care deţine 80% din acţiunile Deva Gold, vrea să investească la Certej, în judeţul Hunedoara, 270 de milioane de dolari şi să extragă în medie, anual, peste 4 tone de aur şi 20,5 tone de argint. Durata de exploatare a minei de la Certej este preconizată la 12 ani. Investitorii canadieni preconizează în Certej o producţie medie de 130.000 de uncii de aur (echivalentul a 4,04 tone de aur) şi 660.000 de uncii de argint (20,5 tone argint), cu costuri de exploatare de 400 de dolari pe uncie pentru aur.

CarieraCertejProiectul de la Certej va începe exploatarea aurului cu cianuri în perimetre extinse aurifere de la Brad, Deva şi Muncel. Dacă inițial suprafaţa de exploatare din județul Huneadoara era de 534 km², Deva Gold a obținut licență pentru alți 338 km² la vest de Certej (perimetru adiacent fostelor mine de lângă Brad), şi pe o suprafaţă de 137 kmp lângă Deva, în zona depozitelor de aur şi cupru de la Muncel-Veţel.

 

Petru Cîmpian zis ‘Șeriful’ este primarul comunei Certeju de Sus, cunoscut ca om de bază al Gold-ului  și bun prieten al adminstratorului Deva Gold SA, Nicolae Stanca. Petru Cîmpian a acordat ilegal autorizație companiei Deva Gold SA pentru construire și organizarea de șantier a platformei industriale de la Certej. Deva Gold S.A. a concesionat 57 de hectare de teren la Certej, astfel bugetul local va beneficia de suma de 3 milioane de euro. ‘Șeriful’ este cunoscut pentru modalitatea de a lucra în mare secret pentru canadieni, astfel proiectul de la Certej este o enigmă pentru majoritatea românilor.

 

„Am văzut ce s-a întâmplat la Roşia Montană. Excesul de media este foarte dăunător”, a declarat Cîmpian.

Noua Roșie Montană, va avea o dimensiune de cinci ori cât suprafața Bucureștiului, iar totul a fost pus la cale de același Frank Vasile Timiș, fondatorul și fostul președinte al Gabriel Resources, care a vândut afacerea investitorilor de la Eldorado. Suspect este însă faptul că cele două firme identice Deva Gold SA fac trimitere în continuare către site-ul Gabriel Resources, compania ce deține pachetul majoritar al Roșia Montană Gold Corporation.

 

De altfel, întreg acționariatul Deva Gold este foarte similar cu cel inițial al RMGC. În 2009, Gabriel Resources, acționarul majoritar al RMGC, a primit o ofertă de preluare a acțiunilor deținute în companie de către doi acționari minoritari ai RMGC, Comat Trading și Cartel Bau, fiecare dintre ei deținând 23.967 de acțiuni, reprezentând 0,23% din capitalul social al companiei. Cei doi acționari minoritari au transferat acțiunile către Gabriel Resources, iar participația în RMGC a acționarului majoritar Gabriel Resources a crescut cu 0,46%, la 80,46%.

 

DEVA-SCompaniile din spatele afacerii DEVA GOLD

Rețeaua de firme care se învârt în jurul companiei DEVA GOLD SA începe cu Eldorado Gold Holdings (BC) LTD, consorțiul înființat în anul 1967 și care deține compania Eldorado Gold Corporation (BC) Vancouver, firmă înființată în anul 1997 special pentru contractul de exploatare de la Certej prin sprijinul lui Frank Timiș și Nicolae Stanca.

Eldorado Gold Corporation (Romania) BV este o companie olandeză cu sediul la Amsterdam care deține circa 80% din acțiunile Deva Gold SA.  Eldorado Gold Corporation (Romania) BV a cumpărat în februarie 2012 cu 2,4 miliarde de dolari European Goldfields Deva SRL, astfel a preluat pachetul majoritar  de acțiuni la Deva Gold SA. European Goldfields Deva SRL a primit la rândul său capitalul Deva Gold Barbados Limited (în prezent lichidată) printr-o inginerie financiară, pentru ca Eldorado Gold România BV să poată achiziționa pachetul majoritar de 80% din acțiuni la Deva Gold SA.

Firma de stat Minvest Deva figurează ca acționar minoritar împreună cu firma Cartel Bau SA (dețin circa 20% din acțiuni), ultima fiind prezentă și la RMGC.

 

certej-1Conform raportului anual al Companiei MINVEST S.A. DEVA de la finele anului 2013 ne prezintă un procent de 19,25% din acțiuni deținute la compania DEVA GOLD SA în valoare de 1.067. 677 lei (circa 237.000 euro), însemnând că firma Cartel Bau are alături de statul român și Eldorado Gold (România) BV, 0,75% din acționariatul care se ocupă de exploatarea de la Certej.

 

Eldorado Gold (România) BV este asociat persoană juridică al companiei DEVA Gold SA, însă este, de fapt, o societate offshore înființată și organizată în temeiul legii olandeze, având sediul social la adresa str. Barbara Strozzilaan nr. 101, 1083HN, Amsterdam, OIanda, număr de înregistrare 56598076, legal reprezentată de către dna Titia Viktoria Csilla Csanky și dl Tonnie Beier, în calitate de Asociat unic al EUROPEAN GOLDFIELDS DEVA – S.R.L., denumită în continuare “Societatea”, cu sediul în Certeju de Sus, Str. Principală, bloc A, județul Hunedoara. Eldorado Gold (România) BV  are un capital social de 8.000.200 euro.

EUROPEAN GOLDFIELDS DEVA SRL este o companie administrată de Nicolae Stanca și deținută de firma olandeză ELDORADO GOLD (Romania) BV. European Goldfields Deva SRL deține capitalul companiei offshore Deva Gold (Barbados) Limited în urma dizolvării și lichidării acesteia. Deva Gold Barbados Limited a cedat  European Goldfields Deva SRL un capital în valoare de 12.911.080 dolari americani.

 

Compania Eldorado Gold Corporation (BC Vancouver) este  o companie offshore din Columbia Britanică și  a fost înființată în anul magic 1997, an în care Nicolae Stanca a semnat asocierea dintre Minvest Deva şi Gabriel Resources.

Eldorado Gold Holdings (BC) LTD este o companie înregistrată în anul 1967 și este condusă de frații Hoffman și Husch Robert Gordon (despre care nu se știe nimic) și figurează la aceeași adresă cu compania  Eldorado Gold Corporation (BC Vancouver) cea care deține circa 80% din acțiunile companiei DEVA GOLD S.A.

 

Oamenii din jurul afacerii DEVA GOLD

 

Nicolae Stanca ocupă funcția de administrator la DEVA GOLD SA, COMEXSIN SRL, SC EUROPEAN GOLDFIELDS DEVA SRL, și administrator unic al companiei DEVA GOLD SA.  Efectiv Stanca Nicolae este adminstrator la două companii cu același nume DEVA GOLD SA. Compania unde Nicolae Stanca figurează ca adminstrator unic apare în rețeaua de firme partenere ale companiei mamă DEVA GOLD SA.

 

În capul listei persoanelor care indică legătura directă dintre RMGC și Deva Gold este directorul firmei care dorește să exploateze la Certeju de Sus. Respectivul a fost ani buni membru în consiliul de administraţie al Roşia Montană Gold Corporation, iar în trecut a fostul director al Regiei Autonome a Cuprului Deva, atunci când a încheiat niște contracte ilegale cu Gabriel Resources, care a devenit subiectul unei anchete a DNA în 2007, fiind abandonat din lipsa probelor pentru infracțiunile de dare și luare de mită (sau a presiunilor politice asupra judecătorilor).

 

Fostul prefect al Hunedoarei (1999-2000) este membru al Partidului Social Democrat și a fluctuat la conducerea companiilor afiliate lui Vasile Frank Timiș: Deva Gold și European Goldfields. De fapt, Nicolae Stanca este primul care ne-a vândut companiilor canadiene, el fiind persoana care a semnat din partea statului român actele de asociere între Minvest Deva şi Gabriel Resources în 1997.

 

O anchetă jurnalistică de la acea vreme arată că acordul iniţial de asociere, cu actele sale adiţionale şi apoi înfiinţarea companiei mixte, în iunie 1997, au permis investitorilor să intre pe uşa din dos în afacerea fără licenţă de exploatare de la Deva, pentru că România nu avea încă o lege a minelor pe baza căreia să fie acordate privaţilor licenţe pentru exploatarea resurselor.

 

Paul James Skayman ocupă funcția de prim-vicepreședinte în sectorul operațiuni al companiei Eldorado Gold Corporation (BC Vancouver) din anul 2009. Paul Skayman este șeful direct al directorului general al Deva Gold SA, Nicolae Stanca. Dl. Skayman ocupă și funcția de administrator al companiei Deva Gold SA.

 

Lavu Ilie Dacian ocupă funcția de administrator la DEVA Gold SA și  FERMA IDASOR SRL. Firma Ferma Idasor SRL este deținută de Lavu Ilie Dacian și membri ai familiei sale, această companie apare în rețeaua de conexiuni a companiei DEVA GOLD SA.

 

Mocanu Emil ocupă funcția de administrator la DEVA GOLD SA.

 

Petru Lucian Gherman a fost instalat în funcția de director general al Companiei MINVEST în toamna anului 2013 la propunerea PNL, fiind susținut în această funcție de către Uniunea Social Liberală. Gherman a fost numit la conducerea Companiei după ce Daniel Andronache (fostul director general) a fost numit în funcția de director general al Complexului Energetic Hunedoara. Potrivit oficialilor Ministerului Economiei, PETRU LUCIAN GHERMAN, directorul general al MINVEST Deva avea un salariu lunar cuprins între 14.000 și 18.000 de lei, de trei ori mai mare decât al Ministrului în coordonarea căruia se află compania. Petru Lucian Gherman ocupă funcția de administrator al companiei DEVA GOLD SA.

Andronache Daniel-Costel este directorul general al MINVEST DEVA, companie de stat care deține 19,25% din acțiunile companiei DEVA GOLD SA. Dl. Andronache ocupă funcția de administrator al companiei Roșia Montană Gold Corporation, conform documentelor prezentate pe site-ul Listafirme.

 

Concluzie: Toți acești oameni și firme nu indică decât faptul că asemănarea dintre RMGC și Deva Gold implică anumite conexiuni, iar cei care și-au dorit exploatarea aurului în Transilvania, chiar dacă nu s-a reușit la Roșia Montană, se vor muta la Deva. Nu este exclus faptul că prima afacere cu cianuri era sortită din start eșecului, însă totul a fost făcut de fațadă pentru a obține aurul hunedorean.

 

harta„E un zăcământ de mici dimensiuni, aş spune la limita rentabilităţii, mai ales în condiţiile în care toate costurile urcă”, explică Nicolae Stanca, omul care a vândut date confidențiale despre natura zăcămintelor din România investitorilor veniți să ne exploateze aurul la Roșia Montană și Deva. Cu siguranță cantitatea resurselor aurifere din regiune va depăși estimările oficiale, în timp ce noi vom rămâne cu cianurile.

 

Războiul românilor împotriva cianurilor, corupției și oligarhilor nu s-a încheiat. Jaful care se pregătește la Certej are o susținere puternică și spre deosebire de Roșia Montană, aici totul se derulează pe ascuns. Aceast jaf pregătit în detaliu este ascuns opiniei publice pentru a se evita  propagarea informației și mobilizarea oamenilor în stradă. sursa : http://www.presalibera.net/

Distribuie

Un comentariu

  1. Domnilor,Stanca si Andronache,nu credti ca va veni ziua judecatii? Ce fel de romani sunteti daca vindeti pamantul copiilor vostri? Dumnezeu sa va aiba in paza Lui!

Lasă un comentariu

Top