𝗣𝗲𝗹𝗲𝗿𝗶𝗻𝗮𝗷 𝗶̂𝗻 𝗷𝘂𝗱𝗲𝘁̦𝘂𝗹 𝗧𝗶𝗺𝗶𝘀̦ 𝗽𝗲𝗻𝘁𝗿𝘂 𝟮𝟯 𝗱𝗲 𝗯𝗲𝗻𝗲𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗿𝗶 𝗮𝗶 𝗔𝘀𝗼𝗰𝗶𝗮𝘁̦𝗶𝗲𝗶 𝗙𝗶𝗹𝗮𝗻𝘁𝗿𝗼𝗽𝗶𝗮 𝗢𝗿𝘁𝗼𝗱𝗼𝘅𝗮̆ 𝗔𝗹𝗯𝗮 𝗜𝘂𝗹𝗶𝗮

0

Beneficiarii Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfântul Meletie” din Alba Iulia împreună cu beneficiarii Locuinței Maxim Protejate pentru persoane adulte cu dizabilități „Sfânta Elena” Pianu de Jos, au luat parte, joi, 22 septembrie, la un pelerinaj organizat de Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

Cei 23 de beneficiari, cu vârste cuprinse între 25 și 73 de ani au vizitat mai multe obiective religioase din județul Timiș.

Prima oprire a fost în localitatea Românești, la Mănăstirea Izvorul Miron, o veche vatră de cultură și credință ortodoxă, cu  o importanță aparte în trecutul bisericii strămoșești. Ctitorie a patriarhului Miron Cristea, mănăstirea poartă hramul „Sfântul Ilie”, fiind cunoscută pentru bazinele de nuferi si pentru bazinul „Izvorul Tămăduirii”, în care se zice că apa nu îngheață niciodată.

Apoi, beneficiarii au vizitat Muzeul „Traian Vuia”, din localitatea cu același nume. Cu această ocazie, au aflat detalii din viața marelui inventator român, primul în lume care a realizat un zbor autopropulsat (fără catapulte sau alte mijloace exterioare) cu un aparat mai greu decât aerul.

Dedicat memoriei pionierului aviației românești și mondiale, muzeul cuprinde numeroase exponate, documente, fotografii şi machete: imagini şi documente istorice din perioada studiilor, date ale activității politice a lui Vuia (el fiind delegat al României la Conferinţa de Pace de la Paris), mărturisiri ale urmaşilor săi, precum și machete ale aparatelor de zbor (macheta aeroplanului Vuia 1, macheta aeroplanului Vuia nr. 2 și cea a elicopterului Vuia nr. 2).

Itinerariul a continuat cu Mănăstirea  Petroasa Mare, din aceeași localitate, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Aici, beneficiarii s-au bucurat de frumusețea și liniștea locașului și au fost binecuvântați de părintele stareț, care a rostit o rugăciune de dezlegare și o rugăciune de călătorie.

Vizita următoare a fost la Mănăstirea Timișeni, cu hramul „Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul”, situată la aproximativ 14 km de Timişoara, în Pădurea Giroc. Beneficiarii s-au închinat la racla cu sfinte moaște și au înălțat rugăciuni către Mântuitorul nostru Iisus Hristos și către Maica Domnului.

Excursioniștii au servit apoi masa de prânz la un local din localitatea Șag, și au avut prilejul să-și împărtășească impresiile despre locurile pe care le-au vizitat, până în acel moment.

Ultima oprire a zilei a fost la Catedrala Mitropolitana din Timișoara cu hramul „Sfinții Trei Ierarhi”. Aici, beneficiarii s-au închinat la Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului Pantanassa și la racla cu moaștele Sfîntului Iosif cel Nou de la Partoș, au admirat frumusețea picturii și arhitecturii catedralei, care a fost declarată un adevărat monument de artă.

Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Sf. Meletie” Alba Iulia oferă servicii de informare și consiliere socială, consiliere psihologică și spirituală, servicii de recuperare, kinetoterapie și ergoterapie, orientare profesională și facilitarea obținerii unui loc de muncă, activități de socializare, culturale și recreative pentru 20 de persoane cu dizabilități din Alba Iulia și pentru 105 persoane cu dizabilități ocrotite în 11 Locuințe Maxim Protejate din județul Alba.

Centrul funcționează din anul 2008 în cadrul Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, în parteneriat cu Primăria Alba Iulia prin Direcția de Asistență Socială Alba Iulia și Consiliul Județean Alba prin DGASPC Alba.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top