Trei bolnavi au decedat, la Spitalul din Târgu Cărbunești, după ce instalația de oxigen a cedat

0

Instalația de oxigen de la Spitalul din Târgu Cărbunești s-a stricat, medicii fiind nevoiți să ventileze manual pacienții în ambulanțe, iar autoritățile au activat codul roșu.

Ulterior, s-a început transferul bolnavilor la alte unități medicale.

În spital erau internați peste 150 de pacienți cu COVID-19, din care aproximativ 90 necesitau suport de oxigen, 15 dintre ei fiind la ATI.

Două paciente au murit, iar managerul spitalului afirmă că nu este clar „100% dacă decesul lor a fost din cauza lipsei de oxigen din momentul respectiv”.

Ulterior, a mai murit o pacientă transferată la Spitalul Județean din Târgu Jiu.

Şeful DSU Raed Arafat a precizat că este vorba despre o defecţiune a stocatorului de oxigen, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie, şi că au fost trimise peste 60 de butelii de oxigen.

Managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, a declarat pentru News.ro că cei la ISU care controlează din trei în trei ore concentraţia de oxigen din saloane, au spus că aceasta este puţin cam mare, dar nu au descoperit cauza.

Târziu a precizat că că unitatea pe care o conduce are senzori de fum, dar nu şi de oxigen.

Managerul Spitalului Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, a afirmat că alimentarea cu oxigen s-a întrerupt la ora 6.35.

“La ora 6.35 s-a întrerupt alimentarea cu oxigen pe secţie. Atunci am luat legătura cu toate secţiile şi am văzut că în toate secţiile era întreruptă alimentarea cu oxigen.

Avem pregătite, dar nu foarte multe butelii de oxigen.

Am sunat la DSU, la Ambulanţă pentru a ne ajuta cu butelii de oxigen.

În curtea spitalului avem staţie de ambulanţă care ne-a dat butelii de oxigen plus pacienţii care erau gravi au intrat în ambulanţele lângă secţii pentru a fi urcaţi în ambulanţe pentru a primi oxigen.

Apoi am primit mult mai multe butelii de oxigen, DSU, Ambulanţa Târgu Jiu şi celelalte ambulanţe care au sosit la faţa locului pentru a ne ajuta”, a explicat Constantin Târziu pentru News.ro.

Acesta a punctat că au fost efectuate controale la staţia de oxigen în urmă cu aproximativ două luni, dar nu au fost depistate nereguli.

Târziu a afirmat că a fost avertizat de către reprezentanţii firmei care furnizează buteliile de oxigen să “facă economie”, deoarece o să fie din ce în ce mai puţin.

„M-au sunat colegii să îmi spună că în secţii s-a întrerupt alimentarea cu oxigen, colegii care erau de serviciu în spital. Sigur că a fost un sistem de alarmare în spital, mai ales la pacienţii din Terapie Intensivă. (…) Situaţia nu s-a mai întâmplat până acum, s-au făcut verificări acum vreo două luni de zile în momentul în care noi am mărit numărul de guri de oxigen în spital, aşteptându-ne la situaţia în care suntem astăzi. Nu a fost depistat nimic”, a spus Târziu.

Inspectoratul de Poliție Gorj anunță că în acest caz a fost deschis dosar penal pentru ucidere din culpă, după ce și-au pierdut viața două paciente în vârstă de 55 și 76 de ani, din Rovinari. Dosarul a fost înregistrat la Parchetul Judecătorii Târgu Cărbunești, urmând să fie înaintat Parchetului Curții de Apel Craiova.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top