Prima rundă de negocieri între PNL, PSD și UDMR. Ministerele din viitorul Guvern, ar putea ajunge la 20. Miercuri, negocieri economice

0

Delegaţiile PNL, PSD şi UDMR s-au reunit, marţi, la Parlament, pentru prima rundă oficială a negocierilor.

Delegaţiile au fost conduse de preşedinţii partidelor. Echipele de negociere au stabilit un calendar al discuţiilor, iar preşedintele PNL, Florin Cîţu, a anunţat că miercuri vor începe discuţiile economice.

Liderul PNL, Florrin Cîțu, a spus, la final, că a fost o discuție bună, și a admis că se are în vedere mărirea numărului de ministere.

La rândul său, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că a fost stabilit un calendar de negociere, astfel încât în 17-18 noiembrie noul Cabinet să poată merge în Parlament să ceară votul de învestitură.

Luni seara, Biroul Politic Naţional al PNL a decis începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorităţi care „să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depăşită criza politică şi sanitară”. Decizia a fost luată la finalul unei ședințe, la Vila Lac, cu liderii de organizații, după aproape patru ore de discuții.

Delegaţia PNL este condusă de Florin Cîţu care este însoţit de Lucian Bode, Gheorghe Flutur, Dan Vîlceanu, Iulian Dumitrescu şi Rareş Bogdan. 

Delegaţia PSD este condusă de Marcel Ciolacu, alături de care se mai află Gabriela Firea, Vasile Dîncu, Sorin Grindeanu  şi Paul Stănescu.  

Delegaţia UDMR, a fost formată din  Kelemen Hunor, Tancos Barna, Cseke Atilla şi Csoma Botond.  

La finalul discuţiilor, preşedintele PNL, Florin Cîţu, a afirmat că s-a discutat un calendar al negocierilor, precizând că miercuri vor începe discuţiile pentru proiectele economice. 

Florin Cîţu a precizat că nu s-a discutat despre nume de persoane, dar s-a luat în calcul majorarea numărului de ministere la 20. 

„Este o discuţie pentru extinderea numărului de ministere. Maxim 20. În acest moment am discutat doar despre posibilitatea de a creşte numărul de ministere la 20”, a spus el.

Cîțu a mai spus că nu s-a discutat cine va ocupa funcțiile din viitorul Guvern.

„Am discutat despre programul de guvernare şi calendarul acestuia”, a spus Cîţu.

Discuţiile pe Programul de guvernare încep mâine. Nu am discutat despre ministere sau despre funcţia de premier, am discutat despre programul de guvernare şi un calendar pentru zilele următoare, încercând să avem cât mai repede un guvern stabil”, a declarat Florin Cîţu. 

La rândul său, președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți, la finalul negocierilor cu PNL și UDMR, că PSD nu-și schimbă poziția și nu acceptă ca PNL să dețină atât funcția de premier cât și pe cea de ministru al Finanțelor în negocierile pentru formarea unui nou guvern.

„Astăzi se va face echipa care să înceapă să uniformizeze cele două programe de guvernare ale PNL și PSD. Va fi o întâlnire și cu UDMR și minorități”, a afirmat Marcel Ciolacu.

El a adăugat că în cadrul negocierilor pentru alcătuirea unui guvern trebuie să se respecte ponderile parlamentare şi a menţionat că nu este posibil ca PSD să cedeze către PNL atât funcţia de premier, cât şi pe aceea de ministru de Finanţe.

Ciolacu a afirmat că se va crea un dialog între partide şi pentru modificarea Constituţiei.

„Această modificare nu ţine de coaliţia de guvernare, aici trebuie implicaţi mai mulţi factori şi toate forţele politice”, a menţionat el.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat marți, după discuțiile cu PNL și PSD în vederea formării unei coaliții, că s-a luat decizia ca până pe 17-18 noimebrie să se vină în Parlament cu noul guvern. Acesta a spus că începând de mâine vor începe discuțiile pe fiecare capitol al programului de guvernare.

„Dacă reușim să ne înțelegem pe program și pe acordul politic se poate ajunge și la funcția de prim-minstru. Am început discuția pe ministere. Eu spun că vom găsi o soluție care va include atât principiile legate de cifre, cât și principiul politic, pentru că aici vorbim de ceva mai consistent fiind acest lucru înseamnă că vrem să mergem cu un program consistent, inclusiv reforma statului prin reforma Constituției. Când vorbim de o majoritate atât de largă trebuie să ai și un deziderat serios, dincolo de problemele urgente legate de pandemie, de inflație, de prețul energie, de investiții”, a declarat Kelemen Hunor.

„O coaliție formată din trei partide înseamnă și vicepremieri. Este o variantă de lucru și este ceva sănătos. Am început discuțiile și trebuie să vedem. Am format echipele, de mâine dimineață continuăm discuțiile. Am făcut un calendar ca să finalizăm discuțiile până la începutul săptămânii viitoare, ca să venim în Parlament pe 17-18 noiembrie. Am spus că mâine dimineață încep discuțiile pe programul de guvernare pe fiecare capitol separat”, a precizat acesta.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top