Pleacă Ciucă, revine Ciucă? Premierul desemnat și – a depus mandatul

0

Nicolae Ciucă și-a depus luni seară, în ședința conducerii PNL, mandatul de premier desemnat, în condițiile în care Cabinetul său nu are susținere în Parlament, unde marți era programată audierea miniștrilor propuși, iar miercuri votul de învestitură.

Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că mai mulți lideri ai PNL susțin acest lucru pentru o flexibilizare în negocieri, iar următoarea desemnare ar fi tot Nicolae Ciucă, cu guvern majoritar însă.

Astăzi sunt două luni de la declanșarea crizei politice în România, odată cu demiterea ministrului Justiției Stelian Ion, care a dus la ieșirea USR de la guvernare.

Sursele citate susțin că următoarea desemnare ar putea fi tot în persoana lui Nicolae Ciucă, însă acesta să poată negocia o echipă guvernamentală cu USR. Sunt și voci din PNL care îl propun pe Lucian Bode pentru postul de premier.
O decizie se va lua în ședința BEX care a început la ora 20.00, iar marți va avea loc o ședință a Biroului Național al PNL.

Decizia a fost luată în condițiile în care, potrivit calculelor din acest moment, Nicolae Ciucă s-ar îndrepta către un eșec la votul de învestitură programat pentru miercuri. Marți erau programate audierile miniștrilor propuși în Cabinetul Ciucă, audieri care se anulează, în noile condiții.

Până acum, liberalii au mizat pe un guvern minoritar PNL – UDMR, însă această variantă nu este susţinută nici de USR, nici de PSD.

AUR, de asemenea, au anunțat la rândul lor, că nu vor acorda votul de încredere cabinetului Ciucă.

Pentru a putea fi investit, noul guvern condus de Nicolae Ciucă, are nevoie de 234 de voturi, pe care în acest moment, nu le poate obține.

”BEx i-a propus domnului Nicolae CIucă, premier desemnat, să depună mandatul de premier dsemnat. A fost o decizie a BEx.

A doua decizie  de a propune BPN – mâine o să fie un BPN în format fizic – de a flexibiliza mandatul PNL şi de a începe negocieri cu toate forţele democratice din Parlamenul României pentru formarea unei majorităţi. Mâine seară vom stabili detalii – echipe de negociere”, a precizat Cîţu după şedinţa conducerii lberale.

”Aşa cum am afirmat inclusiv sâmbătă, am pornit în toate demersurile de la realitate, şi realitatea matematică este cea pe care o cunoaştem. Am sperat că voi reuşi să cristalizez o soluţie politică astfel încât să primesc acordul pentru un guvern minoritar în Parlament.

PSD și USR au anunțat că nu vor vota guvernul minoritar, BEX a decis depunerea mandatului meu.

Fac din nou apel la responsabilitate pentru o formulă de majoritate consolidată.

Urmează negocieri cu președintele și dumnealui, va lua decizia unei noi nominalizări de premier”, a declarat Nicolae Ciucă, la finalul ședinței din cadrul PNL.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top