Parlamentul a votat înfiinţarea comisiei care va schimba legea SRI şi alte legi din domeniul securităţii naţionale

0

Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a aprobat miercuri, cu 208 voturi “pentru” şi 92 “împotrivă”, înfiinţarea Comisiei parlamentare speciale privind analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale.

Potrivit unor surse politice, comisia va fi condusă de deputatul PSD Gabriel Vlase.

“Având în vedere cadrul normativ învechit şi neadaptat nevoii de a răspunde ameninţărilor şi provocărilor la adresa securităţii naţionale, în considerarea necesităţii întăririi controlului parlamentar asupra activităţii autorităţilor şi instituţiilor din sfera securităţii naţionale, luând în considerare transformările survenite în sistemul global de securitate, precum şi angajamentele asumate de România ca stat membru al UE şi NATO, ţinând cont de deciziile CCR care au declarat neconstituţionale o serie de prevederi din legile privind securitatea naţională, se constituie comisia specială comună privind analizarea şi actualizarea cadrului normativ cu incidenţă în domeniul securităţii naţionale”, se arată în hotărârea adoptată de Parlament.

Potrivit acesteia, comisia are următoarele obiective: analizarea cadrului normativ actual, elaborarea propunerilor de modificare, corelare şi sistematizare a textelor legislative care reglementează materia, elaborarea unor proiecte de acte normative în domeniile analizate, centralizarea în vederea examinării a iniţiativelor legislative care au incidenţă în materia securităţii naţionale aflate în procedură în cele două camere. Comisia poate avea rol de iniţiator al propunerilor legislative în domeniul securităţii naţionale, organizează dezbaterile asupra acestora şi întocmeşte rapoartele pe care le va înainta celor două camere ale Parlamentului pentru dezbatere şi adoptare.

Comisia se compune din 15 membri desemnaţi de grupurile parlamentare din Cameră şi Senat, potrivit configuraţiei politice. Şedinţele comisiei sunt, de regulă, publice. Condiţiile în care reprezentanţii mass media au acces la lucrările comisiei se stabilesc de plenul acesteia, se mai arată în hotărâre. (stiripesurse)

Distribuie

Lasă un comentariu

Top