Lanțul amintirilor: Duelurile fotbalistice dintre Metalurgistul Cugir și Corvinul Hunedoara

0

În această perioadă, foarte multe sporturi sunt încă în pauza competițională de iarnă, iar cum iarna este anotimpul poveștilor la gura sobei, astfel de povești vă vom oferi și noi.

Am deschis cutia cu amintiri, unde am găsit câteva din vechile derbyuri dintre două echipe – fanioane, pentru orașele de unde provin, și care putem spune au avut un cuvânt de spus în Divizia B: Metalurgistul Cugir și Corvinul Hunedoara.

Partidele dintre cele două echipe, erau așteptate de toată suflarea microbistă din zonă, putem spune că era cel mai așteptat derby dintre județele vecine, Alba și Hunedoara.

Confruntările dintre cele două echipe, au avut toate ingredientele posibile pentru un veritabil derby: goluri, răsturnări de scor și de o parte și de alta, sau de atmosfere încinse, cu scandal în timpul întâlnirilor și chiar la finalul acestora.

Un adevărat derby al zonei vestice, între două echipe la momentul acela de tradiție în fotbalul românesc.

Era un derby și al orașelor la aceea vreme (1970/1980), ambele cu o bogată activitate sportivă și industrială.
Dar să dăm drumul la poveste

Hunedoara sau orașul de „lângă furnale”, a dat echipei naționale a României, jucători mari precum: Romulus Gabor, Ioan Andone, Mircea Rednic, Ioan Petcu, Dorin Mateuț, Ovidiu Cornel Hanganu și „pisica” Bogdan Lobonț.

Dar cel mai cunoscut jucător al istoriei Corvinului, este Michael Klein.
Fotbalistul născut în 10 octombrie 1959, a fost liderul celei mai bune echipe din istoria Corvinului, club pentru care a jucat de la 14 ani până la 27 de ani. La doar câteva luni după ce s-a transferat la Dinamo, a devenit căpitanul echipei din Ştefan cel Mare, care s-a calificat în semifinalele Cupei Cupelor. A fost titularul incontestabil pe postul de fundaş stânga în naţionala României, pentru care a jucat de 90 de ori şi pentru care a marcat cinci goluri.

„Mişa” s-a stins la doar 33 de ani, în timpul unui antrenament al formaţiei sale, Bayern Uerdingen, echipă la care se transferase după Campionatul Mondial din Italia.

Din 1967 până în 1976 (anul promovării, Corvinului în Divizia „A”), Metalurgistul și Corvinul aveau să se întâlnească, an de an, în liga a doua a fotbalului românesc.

Prima întâlnire directă între cele două grupări s-a produs în anul 1968, în etapa a III –a a Diviziei „B”.

Ambele formații purtau atunci alte denumiri decât cele ce le-au consacrat: AS Cugir – gazdele, respectiv Metalul Hunedoara pentru oaspeți.
24 martie 1968: AS Cugir – Metalul Hunedoara 1 – 0 (0 – 0) –un adevarat derby un singur punct despărțea în clasamentul seriei cele două echipe: AS Cugir locul 11 (13pct), respectiv Metalul Hunedoara locul 8 (14 pct).

Cugirenii se impuneau la finalul acelui meci cu scorul de 1-0, o partidă decisă de golul lui Dinea din minutul 50, după o lovitură liberă de la 20 metri executată perfect de acesta.

Metalurgistul în avea în poartă pe Mircea Salomir devenit apoi arbitru internațional, Pașcanu sau pe Dobai.

Dar să dăm citire celor două garnituri care s-au duelat la 24 martie 1968 la Cugir:
A.S. Cugir: Salomir- Dinea, Neamțu, Pârvulescu, Safar -Gheorghe Ion, Ivan – Baroș (min 46. Tamaș) -Remus Lazăr, Pașcanu, Dobai.

Metalul Hunedoara: Mălai – Ceaușu, Szekeli, Matei, Rozescu -Tătar, Popa – Popescu, Stanes, Hristos, Pârvu (min 80. Crainic).

În retur care a avut loc pe data de 18 august 1968 cugirenii pierd la Hunedoara cu 3-0 goluri Csergő minutele 19,27 și Steiner minutul 87, după un joc slab prestart de echipa de la poalele Drăganei.

În acel meci cugirenii, au avut doar o ocazie consemnată prin bara lui Dobay.

Derby – uri cu victorii împărțite

2 septembrie 1969: Metalul Hunedoara – Metalurgistul Cugir 2-1 (0 -1). Cugirenii pierd meciul, chiar dacă aceștia au condus cu scorul de 0-1 la pauză prin reușita lui Niculescu (min 21), care înscrie printr-o lovitură de cap.

După golul anulat în min 51, oaspeților de centralul întâlnirii, hunedorenii reușesc să întoarcă soarta partidei, în două minute, prin reușitele semnate de Mercea (min 69) și Covaci (min 70).

29 martie 1971: Metalurgistul Cugir – Metalul Hunedoara 1 -0 (1 -0). Unicul gol al disputei a fost marcat de Smadea în minutul 30, după o acțiune începută de Colnic, care driblează apărarea hunedoreană, și pasează lui Smadea care în învinge pe portarul oaspeților Socol.

Derby spectaculos sub Drăgana: 7 goluri marcate, Corvinul revine de la 1 – 3 pe tabelă

Cel mai spectaculos meci dintre cele două colege de serie, se consemnează în data de 10 noiembrie 1974, pe terenul din Cugir, o confruntare care a oferit spectatorilor prezenți, un adevărat thriller.

La data acelui meci ambele echipe purtau denumirile care le-au consacrat, în istoria fotbalistică: Metalurgistul Cugir respectiv Corvinul Hunedoara.
Hunedorenii se vor impune cu scorul de 3-4, după ce cugirenii au condus cu scorul de 3-1.

La pauză tabela indica un scor de egalitate 1-1 goluri Șoos – minutul 19, respectiv Georgerscu înscria pentru Corvinul, în minutul 24.

După pauză, în numai patru minute, jucătorii Metalurgistului, mai înscriu de două ori în minutul 58 prin Sava și minutul 62 prin Șoos, care realiza dubla în acel meci.

3-1! Și nici unul dintre spectatorii prezenți în aceea duminică, pe stadionul din urbea cugireană, nu se gândea la ceea ce avea să se întâmple.

În minutul 68, scorul devine 3-2, gol venit pe relaxarea apărării gazdelor, înscrie Șchiopu, iar după numai 16 minute, Sălăgean, egala scorul la 3, pe tabela de marcaj.

Cugirenii primesc lovitura de grație, cu trei minute înainte de finalul partidei, Vlad înscria, și trimitea astfel toate punctele la Hunedoara, în schimb rivalii, au pierdut o partidă pe care au avut – o în mână.

După numai un an, 9 noiembrie 1975, „metalurgiștii” își vor lua revanșa pentru înfrângerea din urmă cu un an, și se vor impune la finalul celor 90 de minute cu scorul de 2- 0, reușite semnate de Țimpea II (min 2) și Șoos (min 61).

Un meci controlat de cugireni cap-coadă cu multe ocazii de poartă și cu o echipă a Corvinului, care deține poziția de lideră, care în aceea partidă, a fost de nerecunoscut.

Meci „cu cântec” la Cugir. „Lângă” Furnale – bătălie

În meciurile dintre cele două vecine de județ, nu a fost numai „lapte și miere”, consemnându-se și două meciuri cu scandal în ediția de campionat a Diviziei „C” 2001-2002.

Pentru cei care își aduc aminte Metalurgistul evolua în seria a V a Diviziei „C”, o serie a „albanezelor” cele 4 echipe din județul Alba fiind toate repartizate în aceeași serie: Soda Ocna Mureș, Metalurgistul Cugir, Cuprirom Abrud, Rapid CFR Teiuș.

Din cauza lucrărilor la stadionul din Cugir, Cuprirom Abrud își va disputa meciurile de acasă pe terenul din Cugir.

Județul Alba fiind depășit în serie, la numărul de echipe de Hunedoara, care domina seria a VI –a a Diviziei „C”, nu mai puțin de opt cluburi, erau înscrise în competiție: Corvinul Hunedoara, Minerul Certej, Minerul Lupeni, Mureșul Deva, Dacia Orăștie, Marmosim Simeria, Inter Petrila și Aurul Brad.

Lupta pentru promovare va fi purtată pînă în ultima etapă între Corvinul Hunedoara și Minerul Certej, prima obținând până la urmă promovarea în Divizia „B”, la o diferență de numai două puncte.

La aceea vreme circulau zvonurile conform cărora Minerul Certej, este ajutată direct sau indirect de unele formații din serie.

Una dintre acestea fiind Soda Ocna Mureș, echipă la care evolua în acel sezon, și Ovidiu Maier.

În etapa a 18-a cele două echipe se vor întâlni la Ocna Mureș, iar ²minerii² se impun pe teren, cu scorul de 4 – 0.

După meci FRF sancționează ambele echipe pentru un presupus „blat” cu pierderea meciului cu 0 – 3, și depunctarea echipei din Ocna Mureș cu 6 puncte în clasament.

Primul duel din sezonul 2001/2002, dintre Metalurgistul Cugir și Corvinul Hunedoara, se va consemna în etapa 12, pe arena cu același nume, din urbea cugireană.

În zilele premergătoare meciului, hunedorenii au făcut un joc al nervilor și declarațiilor, aceștia acuzând Cugirul că face jocurile contracandidatei la promovare, de altfel o altă reprezentată a județului Hunedoara, Minerul Certej.

Hunedorenii se impun cu 0-1, pe finalul meciului, prin golul marcat de Lupu, în minutul 84. Echipa de lângă furnale, a avut în aceea partidă, un ajutor consistent, venit din partea brigăzii de arbitrii din București, care a înclinat balanța deciziilor mai mult spre echipa din județul vecin.
Cugirul a avut o bară, în minutul 5, prin Crețu, replica hunedorenilor venind imediat, Mitrică trimițând și el, la rândul lui în bară.

Gazdele vor râmâne în 10 oameni, după eliminarea lui Ursu, din minutul 80.

După meci ziarele vremii notau sugestiv:”Furt ca-n codru la Cugir” sau „Doi gemeni (n. a-cu referire la cei doi tușieri ai meciului) și o mână de ajutor pentru lider”.

Returul jucat în data de 18 mai 2002, în etapa a 27, nu a fost nici el pe departe unul liniștit, la finalul meciului cugirenii reclamând că hunedorenii s-au folosit de mijloace mai puțin ortodoxe:”Cu picioare și pumni în gură vor ei să promoveze în Divizia B?”declara la finalul meciului antrenorul de atunci al cugirenilor Cristi Stoica.

Corvinul avea să se impună la finalul celor 90 de minute, cu scorul de 3 – 1, prin reușitele lui Băban (min 55, 87) și Mitrică (min 72), golul de onoare al cugirenilor, fiind marcat de Alexandru Duță, în minutul 89.

Iar titlul apărut după meci, în presa vremii explică totul:”Cugirenii, brutalizați lângă furnale”.

La partida de pe stadionul „Michael Klein” au participat 1000 spectatori.

Dar să dăm citire celor două garnituri care s-au duelat la 18 mai 2002:

Corvinul. Hunedoara: Pascal-Moga, Gheară, Stoica, Rupa (min 56 Pepenar), A.Rus, Mitrică, Avasiloaie, Băban (min 80. S. Mărginean), Vișan, Bondor (min 87 Micnea).
Rezerve: Iancu, Mihu, Tobă.
Antrenor: Octavian Popescu.

CF Cugir: Lăncrăjan-Petcu, A.Nagy, Duță, Șuvaina, Ignat (min 82Ursu), Itu, Grigorescu (min 57Iovănescu), Marcu-Achim (min 68 Crețu), Isac.
Antrenor: Cristi Stoica.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top