Joi: Masă rotundă – 98 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia.Evenimentul se va desfășura online.

0

Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia organizează un eveniment sub genericul ” Masă rotundă – 98 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia”, dedicat momentului încoronării Regelui Ferdinand I și Regina Maria, din Catedrala Reîntregirii Neamului, din anul 1922.

La eveniment vor participa istorici locali, care vor prezenta comunicări istorice, care vor avea ca temă momentul istoric al Încoronării de la Alba Iulia, al celor doi regi.

Vor prezenta lucrări istoricii: Ioana Rustoiu, Ionela Simona Mircea, Valer Moga, Tudor Roșu, Marius Cristea, Dragoș Ursu, Mihai Groza, Ciprian Dobra și Liviu Zgârciu.

Din cauza pandemiei de coronavirus, prezentările vor avea loc în sistem online, și vor fi transmise cu începere de la ora 11:30, pe pagina de facebook a Muzeului Național al Unirii din Alba Iulia.

În 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, avea loc unul dintre cele mai importante momente simbolice din istoria României. Regele Ferdinand I și Regina Maria erau încoronați ca suverani ai tuturor românilor. Albă Iulia a fost aleasă drept oraș al încoronării datorită importanței sale simbolice covârșitoare pentru istoria românilor, pentru că acest oraș a fost capitala lui Mihai Viteazul și locul în care s-a proclamat Unirea Transilvaniei cu România la 1 Decembrie 1918. Ceremonia încoronării a avut loc într-o catedrală ortodoxă care a fost ridicată în doar nouă luni.

Distribuie

Lasă un comentariu

Top